Participantii la procesul civil

Trimis la data: 2014-09-08
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Aura_O
Dimensiune: 50kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Solutionarea litigiilor civile implica participarea la activitatea judiciara a unor autoritati statale si a unor persoane fizice.Toate aceste organe si persoane poarta denumirea de participanti la procesul civil. Dintre acestia, unii influenteaza in mod hotarator existenta si desfasurarea procesului civil, astfel incat in literatura sunt numiti subiecti ai procesului civil. Au aceasta calitate: instanta partile, organul de executare si procurorul. Trei dintre acesti subiecti sunt indispensabili procesului civil: instanta si cele doua parti; in sens generic, reclamantul si paratul.
Prin compunerea instantei se intelege alcatuirea sau formarea acesteia cu numarul de judecatori prevazut de lege.
Sediul materiei enuntate: art.24-26 Lg.304/2004, art.31-34 Lg.304/2004, art. 45-55 Lg. 304/2004, Lg.275/2004 privind regimul juridic al adoptiei, Lg.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului etc.
Potrivit art. 54 Lg. 304/2004(r): " cauzele date, potrivit legii, in competenta de prima instanta a judecatoriei, tribunalului si curtii de apel se judeca de un singur judecator.

Apelurile se judeca in complet format din 2 judecatori. Recursurile se judeca in complet format din 3 judecatori.
In cazul completului format din 2 judecatori, daca acestia nu ajung la un acord asupra hotararii ce urmeaza a se pronunta, procesul se judeca din nou in complet de divergenta, in conditiile legii.
Completul de divergenta se constituie prin includerea in completul de judecata a presedintelui sau a vicepresedintelui instantei ori a judecatorului-inspector sau a presedintelui de sectie ori a unui alt judecator desemnat de presedintele instantei."

Compunerea completelor Inaltei Curti de Casatie si Justitie este reglementata distinct (a se vedea articolele la care am facut trimitere mai sus).Tot de legala compunere a completului de judecata tine si alcatuirea completului cu judecatori care au competenta individuala sa judece anumite cauze. Astfel, potrivit art. 23 Lg.303/2004(r), judecatorii stagiari pot judeca doar anumite litigii, strict prevazute in textul mentionat, sub sanctiunea nulitatii hotararii pronuntate.

Sunt, de asemenea, infiintate prin lege si complete specializate, cu o compunere diferita. Astfel, spre exemplu, potrivit art.55 Lg.304/2004(r): " Completul pentru solutionarea in prima instanta a cauzelor privind conflictele de munca si asigurari sociale se constituie din doi judecatori si doi asistenti sociali".
Normele privind compunerea instantei sunt norme de organizare judecatoreasca, avand, deci, caracter imperativ, cu consecintele pe care legea le impune regimului lor juridic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.