Participarea tertilor in procesul civil

Trimis la data: 2009-09-19
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 341
Autor: Florina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Notiunea de terti desemnează, pe de o parte, persoanele străine de
proces, iar pe de altă parte, persoanele care sunt introduse într-un proces în curs de desfăsurare si care din acel moment, devin si ele părti, fiind insă denumite, în continuare, terti, pentru a fi deosebite de părtile initiale (reclamantul si pârâtul).
Spre deosebire de hotărârile penale, care sunt opozabile erga omnes,
hotărârile civile, cu foarte rare exceptii (în materiile de stare civilă), nu pot fi opuse tertilor. De ex.: titularul dreptului de proprietate, care a obtinut o hotărâre ce obligă pe pârât la predarea bunului, nu va putea executa acea hotărâre în cazul în care bunul este detinut de o tertă persoană, ci va trebui să declanseze un nou litigiu, chemându-l în judecată pe tertul detentor.

Pentru ca o hotărâre civilă să devină opozabilă si altor persoane care
nu sunt părti si nici nu sunt considerate a fi reprezentate, este necesară introducerea acestora în proces.

Introducerea unui terta la judecată prezintă un dublu interes: atât pentru una din părtile initiale (reclamant sau pârât), care urmăreste să i se recunoască ori să i se stabilească anumite drepturi si fată de tertul respectiv;dar si pentru tertul respectiv, care fie urmăreste să-si valorifice un drept al său, fie pentru a apăra pe una dintre părtile în litigiu.

De ex.: - Creditorii
chirografari pot interveni într-un litigiu în care debitorul lor este parte, fie pentru a împiedica o fraudare a intereselor lor, fie pentru a-l ajuta pe debitorul lor să câstige, deoarece orice majorare sau diminuare a patrimoniului lor influentază posibilitatea pentru creditorii chirografari de a-si satisface creantele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.