Participatia penala

Trimis la data: 2009-09-25
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 15
Autor: Florina
Dimensiune: 12kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Autoratul este acea forma de participatie care consta din savârsirea de acte de executare a faptei prevazute de legea penala. Aceasta definitie rezulta si din dispozitiile legale în vigoare (art. 24 C. pen.), care prevad ca este autor persoana ce savârseste în mod nemijlocit fapta prevazuta de legea penala. Noul Cod penal reglementeaza identic notiunea de autor.
În acest sens, în art. 38 alin.1, a fost preluat integral textul art. 24 din actualul Cod penal. Noutatea apare prin alineatul 2 al articolului 38 din noul Cod penal, în sensul introducerii textului care prevede ca „daca mai multe persoane savârsesc nemijlocit, împreuna, o fapta prevazuta de legea penala, fiecare din ele va fi pedepsita ca autor”.

În raport cu celelalte forme ale participatiei, autoratul se distinge prin caracterul sau esential si necesar, întrucât contributia autorului consta tocmai în savârsirea faptei (actiunii sau inactiunii) care constituie infractiune. Autoratul este singura forma de contributie la infractiune, care poate exista si în afara si independent de celelalte forme ale participatiei. Nici instigarea, nici complicitatea nu pot exista în afara autoratului, în timp ce acesta din urma poate exista de sine statator, deoarece fapta prevazuta de legea penala poate fi savârsita în mod nemijlocit fara sa fie necesare si alte contributii. Cu toate acestea, în sensul tehnic al termenului, autoratul (ca si termenul „autor”) nu poate fi înteles decât în corelatie cu termenii de complicitate (complice) si de instigare (instigator), el desemnând o anumita forma de contributie la savârsirea unei infractiuni, în raport cu alte forme de contributie posibile.

În doctrina moderna asupra continutului notiunii de autor au fost abandonate:
– teoria formala, obiectiva, potrivit careia autor este numai persoana care a realizat
elementul material al laturii obiective, descrisa în norma incriminatorie;
– teoria materiala obiectiva, care sustine ca autor este doar persoana a carei actiune este apta sa produca urmarea socialmente periculoasa (rezultatul);
– teoria subiectiva, potrivit careia trebuie considerat autor doar persoana care comite infractiunea pentru sine sau în interesul sau. În locul acestor teorii, mai vechi, este de actualitate noua teorie a dominatiei asupra faptei.

Potrivit acesteia, este autor al infractiunii doar persoana care detine controlul functional asupra faptei, în sensul exercitarii unei dominatii asupra acesteia, în asa fel încât, în orice moment, acea persoana sa decida comiterea sau renuntarea la savârsirea faptei. Cercetarea autoratului prezinta interes, în primul rând, pentru a-l putea deosebi în mod clar de celelalte forme de participatie, în special de complicitatea concomitenta. Interesul cercetarii este evident si cu privire la asa-numita participatie simpla (omogena) sau coautorat. Mai întâi este important sa fie relevate si subliniate trasaturile caracteristice ale autoratului, care sunt, în esenta, urmatoarele:

– Sub raportul laturii obiective, autoratul reprezinta activitatea materiala realizata de persoana care savârseste în mod nemijlocit fapta prevazuta de legea penala. Aceasta înseamna realizarea actelor de executare specifice laturii obiective a infractiunii (însasi actiunea sau inactiunea ce constituie elementul material al infractiunii). Aceste trasaturi rezulta din însasi caracterizarea legala a autoratului (art. 24 C.pen.).

Prin aceste trasaturi caracteristice, autoratul se deosebeste net de instigare, care consta în actiunea de determinare a unei persoane la savârsirea faptei, deci într-o contributie indirecta la executarea acesteia. Totodata, autoratul se deosebeste si de complicitate, care, de asemenea, reprezinta o contributie indirecta la savârsirea infractiunii, constând în sprijinirea sub orice forma a executarii de catre autor a actiunii sau inactiunii incriminate.

Caracterul de act de executare a unei contributii la savârsirea infractiunii nu este totdeauna suficient pentru existenta autoratului. La acele infractiuni, denumite proprii, este considerata autorat numai executarea faptei de catre persoana care are calitatea ceruta de lege (functionar, cetatean român, militar etc.), nu si contributia identica a altui subiect. În cazul acestor infractiuni, o astfel de contributie, prin acte de executare savârsite de o persoana fara calitatea ceruta de lege, este considerata complicitate, si nu coautorat.

– Sub raportul laturii subiective, autoratul, datorita specificului sau de contributie esentiala, constând din însasi savârsirea faptei incriminate, poate fi realizat cu orice forma de vinovatie. În cazul participatiei complexe (eterogene), daca autorul a actionat cu intentie exista participatie propriu-zisa sau perfecta, iar daca el a savârsit fapta din culpa sau fara vinovatie, fiind însa determinat de un instigator sau sprijinit de un complice, care actioneaza cu intentie, vom avea o participatie improprie sau imperfecta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.