Participatia penala improprie

Trimis la data: 2009-09-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.35 / 10
Downloads: 552
Autor: Florina
Dimensiune: 10kb
Voturi: 28
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Notiune si caracterizare.Sediul materiei este art. 31 din actualul Cod penal. Noul Cod penal a preluat acest text, în art. 44, fara modificari. Participatia improprie este acea forma de participatie penala la care persoanele care savârsesc, de comun acord, o fapta prevazuta de legea penala, nu actioneaza cu aceeasi forma de vinovatie, neavând aceeasi atitudine psihica, în sensul ca unii participanti actioneaza cu intentie, iar altii din culpa sau fara vinovatie.
Ca urmare a acestui dezacord în planul laturii subiective, fapta savârsita în participatie apare, pentru unii dintre participanti, ca o infractiune intentionata, iar pentru altii ca o infractiune de culpa, ori ca o fapta savârsita fara vinovatie, deci fara caracter penal.

Participatia improprie poate exista la toate formele de participatie penala cunoscute în dreptul nostru. Astfel, participatia improprie poate exista la coautorat, în cazul în care unul sau unii dintre coautori actioneaza cu intentie, iar altii din culpa ori fara vinovatie; la instigare, în cazul în care se savârsesc acte de determinare cu intentie la savârsirea de catre o alta persoana, din culpa ori fara vinovatie, a unei fapte prevazute de legea penala; la complicitate, în cazul în care o persoana înlesneste sau ajuta cu intentie o alta persoana care savârseste din culpa sau fara vinovatie o fapta prevazuta de legea penala. Aceste forme improprii de participatie pot exista separat, dar si laolalta, în cazul savârsirii, în participatie improprie, a aceleiasi fapte prevazute de legea penala.

În literatura de specialitate, si chiar în practica judiciara, participatia improprie a fost uneori contestata. Argumentul invocat a fost acela ca participatia penala n-ar putea fi conceputa fara o întelegere prealabila între participanti, ceea ce înseamna ca participatia nu este posibila decât la infractiunile intentionate si la cele din culpa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.