Particularitati ale expertizelor de marfuri in transportul maritim international

Trimis la data: 2010-10-03
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 9.12 / 10
Downloads: 817
Autor: Popa vasile
Dimensiune: 35kb
Voturi: 33
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O alta directie a cercetarii prezentata in capitolul 1 se refera la preocuparile privind exigentele referitoare la navele utilizate in transportul marfurilor.,care de fapt reprezinta investitii extrem de costisitoare. Pentru acest motiv acestea trebuie sa indeplineasca doua categorii de conditii esentiale si anume: tehnico-constructive, destinate sa asigure navei rezistenta la solicitarile deosebite de mediu pentru zona de navigatie corespunzatoare clasei si stabilita prin certificatul de clasa; tehnico-economice, de rentabilitate, reprezentand totalitatea caracteristicilor constructive si de exploatare, din punct de vedere al performantelor, care trebuie sa asigure eficienta si operativitatea fiecarei nave in parte, a organizatiei de transport maritim si a companiei in ansamblu, toate acestea conducand la realizarea de profit.
In continuare este analizata importanta porturilor ca noduri de afluire, depozitare si transbordare a marfurilor si in special sunt avute in vedere functiile pe care acestea le indeplinesc : functia de transbordare, functia de depozitare si functia industriala. Functia de transbordare are un rol principal si se refera la transferul de marfuri de pe navele maritime la uscat si invers, avand scopul de a asigura conditii optime pentru asigurarea fluxului de marfuri, de la expeditor la destinatar.

Functia portuara de depozitare se manifesta prin doua forme: depozitare tranzitorie si depozitare de inmagazinare In concluzie, porturile maritime moderne indeplinesc simultan urmatoarele functii: de poarta de tranzit catre caile maritime si terestre si de terminal maritim, ca unitate organizatorica de perfectionare a tranzitarii, cat si pentru prelucrarea zonala a marfurilor de masa.

Un ultim aspect al analizat in capitolul1 este reprezentat de tendintele actuale si perspectivele in domeniul transportului maritim international. Astfel, un element deosebit de important in ceea ce priveste transportul maritim international il reprezinta analiza orientarii geografice a comertului international, analiza ce evidentiaza mutatii semnificative in participarea diferitelor grupe de tari, precum si in directia principalelor fluxuri comerciale internationale.

Europa Occidentala si SUA au dominat comertul maritim mondial in anii '50 si '60, Japonia si alte tari din Asia de Est au dominat perioada anilor '90, urmand ca perioada imediat urmatoare, economia mondiala sa sufere profunde modificari structurale, datorate in special trecerii treptate a tarilor din fostul bloc comunist la economia de piata.

Cel mai important flux comercial este cel dintre tarile dezvoltate
Al doilea flux comercial este cel dintre tarile dezvoltate si tarile in curs de dezvoltare, flux ce se caracterizeaza prin pronuntate asimetrii structurale, in sensul ca, tarile in curs de dezvoltare sunt preponderent exportatoare de materii prime si importatoare de produse finite. Al treilea flux comercial, cu o pondere foarte mica in volumul total al schimburilor comerciale, este cel dintre tarile in curs de dezvoltare.

Transportul maritim se manifesta in procesul globalizarii pietelor prin cateva caracteristici de referinta : multimodalism, liberalizarea continua a relatiilor de transport, sistemul de monitorizare a navelor, noi politici de actiune pentru companiile de navigatie, reteaua mondiala de containere, organismele si agentiile internationale de specialitate, liberalizarea procedurilor vamale dezvoltarea zonelor libere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.