Particularitati ale sistemului organizatoric in Administratia Publica

Trimis la data: 2012-10-21
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 8.47 / 10
Downloads: 2
Autor: nicole_tdnl
Dimensiune: 31kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sistemul actual al administratiei publice din Romania si institutiile sale caracteristice, autonomia si descentralizarea nu sunt o noutate in sistemul constitutional romanesc, ele au, de fapt, o indelungata traditie in viata administrativa a societatii romanesti, cu sorginte in a doua jumatate a secolului al XIX-lea .Administratia publica reprezinta ansamblul activitatilor Presedintelui Romaniei, Guvernului, autoritatilor administrative autonome centrale, autoritatilor administrative autonome locale si, dupa caz, structurilor subordonate acestora, prin care, in regim de putere publica se aduc la indeplinire legile sau, in limitele legii se presteaza servicii publice.
In conceptul si constructia administratiei publice se disting doua elemente componente esentiale si indispensabile ale administratiei publice, si anume elementul structural-organic si elementul functional.
Elementul structural-organic desemneaza totalitatea acelor autoritati sau institutii, reunite, de regula, intr-un sistem unitar corespunzator puterii executive pe care o exercita si a atributiilor comune acesteia pe care le indeplinesc.

Elementul functional este reprezentat de un anumit tip de activitate fundamentala prin care se realizeaza sau se exercita puterea publica numita si activitate administrativa sau executiva. Datorita faptului ca administratia, in sensul de activitate, se realizeaza printr-o multitudine de forme organizatorice care grupeaza categorii de oameni (personalul), sistemul administratiei publice este un mod de organizare sociala bazat pe relatii care exista intre acesti oameni ce realizeaza o activitate specifica.

Acest sistem de organizare sociala exista si functioneaza in cadrul unui macrosistem de organizare sociala a societatii globale, considerata la nivel national sau la nivelul unor unitati administrativ-teritoriale.Criteriile ce stau la baza organizarii administratiei publice.In ceea ce priveste administratia publica, multitudinea autoritatilor si institutiilor administrative ale statului si ale colectivitatilor locale determina ordonarea lor, in vederea realizarii functiilor pe care acestea le au, in baza a doua criterii, si anume: criteriul teritorial, caruia ii corespunde structura ierarhica, si criteriul competentei materiale sau functional, caruia ii corespunde structura functionala.

Criteriul teritorial Intr-o viziune traditionala, acest criteriu sta la baza impartirii autoritatilor administratiei publice in autoritati centrale si autoritati locale, dupa raza teritoriala in care poate actiona autoritatea publica respectiva.Intr-o conceptie relativ mai noua, motivarea structurii teritoriale a administratiei publice o constituie colectivitatea de cetateni pentru care actioneaza, ale caror interese le gestioneaza respectiva autoritate a administratiei publice.

Astfel, autoritatile administratiei publice centrale actioneaza in interesul intregii colectivitati umane existente in sistemul social global, deci la nivelul statului, iar autoritatile administratiei publice locale au in vedere solutionarea intereselor colectivitatilor locale, deci intr-o anumita parte a teritoriului, interese care, bineinteles, sunt armonizate cu interesele generale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.