Particularitati ale tehnologiei de cultivare la floarea soarelui

Trimis la data: 2015-01-24
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 1
Autor: elenita.22
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Floarea- soarelui este una din speciile putin pretentioase la plantele premergatoare, daca solul este bine aprovizionat cu apa si daca nu este infestat de daunatori specifici. In regiunile cu ploi suficiente poate urma dupa orice planta de cultura, pe cand in regiunile secetoase nu trebuie cultivata dupa plante cu inradacinare adanca: lucerna,sfecla de zahar,sorg, iarba de sudan. De asemenea, trebuie evitata amplasarea culturilor de floarea soarelui dupa culturile de grau sau mazare, datorita faptului ca floarea soarelui este sensibila la erbicidele folosite in aceste culture.
Avand un potential productiv ridicat,floarea soarelui consuma cantitati mari de substante nutritive. Pe toate tipurile de sol,floarea soarelui valorifica bine atat ingrasamintele organice cat si cele chimice. Gunoiul de grajd este bine valorificat, mai ales pe solurile grele si reci dar este recomandat si pe solurile mai usoare. Dozele de ingrasaminte chimice se stabilesc tinand seama, in principal de nivelul productiei scontate, de consumul specific si de rezervele solului in elemente nutritive, dar se au in vedere si alti factori cum ar fi: planta premergatoare, fertilizarea aplicata in anii precedenti, gradul de aprovizionare a solului cu apa, cultivarul folosit etc.

Ingrasamintele la care culturile de floarea soarelui reactioneaza foarte bine sunt cele foliare. Acestea se aplica in doua etepe si anume: prima in faza de 4-6 frunze iar a doua la inceputul aparitiei calatidiilor.
Semintele folosite la semanat trebuie sa apartina unui hibrid recomandat pentru zona respectiva. Samanta sanatoasa, libera de boli, reduce atacul de putregai alb,putregai cenusiu si mana. In plus, o samanta de calitate, cu valoare biologica si culturala ridicata, asigure o rasarire energica si uniforma,cu ritm intens de crestere in fazele initiale, respective o depasire mai rapida a atacurilor timpuri de putregai si alti daunatori.

Durata semanatului, rezerva intre anumite limite, posibilitatea evitarii incidentei stadiilor de maxima sensibilitate a plantei, cu perioada in care, in natura, organismele daunatoare dezvolta potential mare de atac. In acest fel, poate fi atenuat atacul de boli, prin efectuarea semanatului la inceputul optimului fitotehnic, cand s-au depasit 8grade celsius in sol. Principalele lucrari de ingrijire in cultura florii soarelui constau in: combaterea buruienilor,combaterea bolilor si daunatorilor, irigarea,polenizarea suplimentara.

Avand un ritm mai lent de crestere a tulpinii pana in faza de aparitie a butonului floral, exista pericolul imburuienarii culturii. Dupa aceasta perioada, pericolul de imburuienare dispare ca urmare a faptului ca planta umbreste foarte bine solul, impiedicand rasarirea buruienilor. Combaterea buruienilor se poate realiza prin fectuarea de lucrari mecanice si manuale, prin utilizarea erbicidelor sau combinat,prin efectuarea de lucrari mecanice si folosirea erbicidelor. Prin lucrarile de prasit se urmareste combaterea buruienilor,imbunatatindu-se in acelasi timp si permeabilitatea solului, aerisirea si regimul termic al solului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.