Particularitati de ingrijire a bolnavului cu hepatita epidemica

Trimis la data: 2005-06-29
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 46
Nota: 7.19 / 10
Downloads: 20
Autor: Violeta Gioacas
Dimensiune: 46kb
Voturi: 690
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ficatul este cea mai voluminoasa glanda a aparatului digestiv, de culoare rosie-caramizie, situat in loja subdiafragmatica (hepatic), in hipocondrul drept. Organ plin, de consistenta ferma, ficatul cantareste la adult 1400-1500g cu vasele golite si circa 2.000g cu vasele sale umplute cu sange. Prin volumul si greutatea sa, ficatul reprezinta cea mai mare glanda secretoare din organism.
PARTICULARITATI DE INGRIJIRE A BOLNAVULUI CU HEPATITA EPIDEMICA « Cred ca nimic in lumea asta nu poate sa te rasplateasca mai deplin decat un « multumesc » spus de un om in suferinta, pentru care ai facut ceva folositor si util » Vasile Parvan CUPRINS I Notiuni de antomie si fiziologie a ficatului

I. NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A FICATULUI
I.1. DEFINITIE Ficatul este cea mai voluminoasa glanda a aparatului digestiv, de culoare rosie-caramizie, situat in loja subdiafragmatica (hepatic), in hipocondrul drept.

I.2. GREUTATE SI DIMENSIUNI Organ plin, de consistenta ferma, ficatul cantareste la adult 1400-1500g cu vasele golite si circa 2.000g cu vasele sale umplute cu sange. Prin volumul si greutatea sa, ficatul reprezinta cea mai mare glanda secretoare din organism. Dimensiunile ficatului variaza dupa starea functionala. In faza secretorie, ziua, ficatuleste mai mic si creste in dimensiuni noaptea, in faza de asimilatie, cand poate castiga in greutate pana la 500g si chiar mai mult. Aceste fapte explica predilectia nocturna a unor dureri hepatice.

I.3. ASEZARE Ficatul este asezat in loja subfrenica dreapta, inapoia ultimelor coaste drepte ; el ocupa hipocondrul drept, partea superioara a epigastrului si partea interna a hipocondrului stang.

I.4. FORMA Forma ficatului este asemanatoare cu a unui ovoid taiat in jumatate, in lungul axului mare.

I.5. CONFORMATIA EXTERIOARA SI RAPORTURI Ficatul prezint doua fete si doua margini. Fata convexa sau superioara muleaza bolta diafragmei si este in contact cu seroasa diafragmatica, cu seroasa ultimelor spatii intercostale si coaste drepte si cu seroasa peretelui abdominal anterior in treimea superioara a epigastrului. Fata superioara convexa, este despartita prin doua margini : una posterioara mai groasa si alta anterioara, mai subtire, de fata plan-concava inferioara. Fata superioara convexa, formeaza in partea posterioara, o parte relativ plana, de care este despartita printr-o margine stearsa.

Fata superioara prezinta deseori adâncituri oblice, transversale - urmele grilajului costal. Aceasta fata este acoperita de peritoneu formand ligamentul falciform. Fata inferioara este usor concava si impartita in patru portiuni prin santul transvers al hilului hepatic si prin cele doua santuri sagitale, formand un "H" majuscul. Aceste santuri delimiteaza lobul drept, lobul stang, lobul patrat, ventral si lobul Spiegel, dorsal. In santul transversal se afla hilul ficatului prin care patrund vasele si nervii ficatului si ies canalele biliare si limfaticele organului. In partea ventrala a santului sagital drept este asezata vezicula biliara, iar prin partea dorsala trece vena cava inferioara.

In santul sagital stang stau: ventral - ligamentul rotund si dorsal - ligamentul venos Arantius. Ficatul se gaseste prin fata convexa in raporturi de stransa vecinatate cu diafragma, pleura diafragmatica si baza plamanului drept, cu ventriculul drept si o parte din pleura si cu baza plamanului stang. Prin fata inferioara este in contact direct cu rinichiul drept si glanda suprarenala dreapta, cu unghiul colic drept, duodenul, regiunea celiaca si cu stomacul. Ficatul are doua invelisuri : un invelis seros, pendinte de seroasa peritoneala (peritoneu visceral) si un invelis propriu - capsula Glisson, care acopera ficatul si intra la nivelul hilului in interiorul organului, de-a lungul vaselor si cailor biliare.

I.6. LIGAMENTE
Ligamentele ficatului sunt : ligamentul falciform, ligamentul coronar si cele doua ligamente triunghiulare. Ele nu joaca decat un rol secundar in mentinerea pozitiei ficatului, fiind relativ lungi si permitand ficatului un joc larg sub diafragma.

I.7. VASCULARIZATIA FICATULUI
Vascularizatia este dubla : nutritiva si functionala. Vasele arteriale ale ficatului provin din artera hepatica, ramura a trunchiului celiac, iar venele ficatului rezulta din ramificatiile venei porte si ale venelor suprahepatice. Primele aduc sange venos functional, iar ultimele – venele suprahepatice, colecteaza tot sangele din ficat si il varsa in vena cava inferioara. Vasele limfatice se aduna intr-o retea subseroasa, care ajunge la ganglionii sternali, mediastinali anteriori si pancreatico-lienali, cu limfa colectata de pe fata superioara si la ganglionii hilului hepatic cu limfa colectata de pe fata inferioara si din limfaticele septurilor intrahepatice.

I.8. INERVATIA FICATULUI
Nervii ficatului provin din plexul hepatic, format din fibre simpatice ce ies din ganglionul celiac si din fibre parasimpatice, ce se desprind din ambii nervi vagi. Sinapsa fibrelor simpatice este in ganglionul celiac. In interiorul ficatului, unele fibre nervoase patrund in tunicile vasculare, alte fibre nervoase se pot urmari pana in imediata apropiere a celulelor hepatice sau chiar in interiorul lor. Inervatia hepatica are rol vasomotor, secretor si trofic.

I.9. ELASTICITATEA
Capsula ficatului este alcatuita din tesut conjunctiv si elastic. Din capsula pornesc, de la hil spre interiorul ficatului, septuri fibroase, care constituie suportul conjunctiv al elementelor vasculare, biliare, limfatice si nervoase care merg spre lobuli sau pleaca de la ei. Capsula ficatului este bogata in fibre elastice, permite variatii de volum ale organului si favorizeaza circulatia intrahepatica prin forta sa pasiv-elastica. Depozitarea sangelui in ficat si reglarea circulatiei lichidelor, sunt posibile datorita structurii conjunctivo-elastice a capsulei ficatului (inima ficatului).

I.10. STRUCTURA LOBULARA A FICATULUI
Organizarea ficatului oglindeste necesitatile functionale ale acestei glande cu dubla secretie – interna si externa. Unitatea anatomica si functionala o reprezinta lobulii hepatici, din a caror juxtapunere rezulta intreaga glanda. Lobulii hepatici au o forma prismatica trunchiata spre varf si dimensiuni ce variaza intre 0,5 – 5 mm. La baza lor, lobulii nu prezinta o demarcatie neta de lobulii vecini.

Pe masura ce lobulii se ingusteaza spre varf, apar intre ei benzi de tesut conjunctiv, formand in locurile de unire a mai multor lobuli coloane conjunctive, stelate la sectiune, denumite spatiile porto-biliare sau spatiile Kiernan. Aceste spatii conjunctive marcheaza periferia lobulilor si in ele sunt asezate vasele sanguine si limfatice, canalele biliare si nervii.

Unele cercetari arata insa ca unitatea morfofunctionala a ficatului este acinul hepatic, alcatuit dintr-o masa informa de hepatocite, dispuse in jurul unei venule porte (vena axiala). Lobulii hepatici sunt constituiti dintr-o bogata retea vasculara, in ochiurile careia se gasesc celule hepatice si dintr-un fin schelet conjunctiv pericelular. Vasele sanguine patrund prin poarta ficatului in interiorul glandei, unde se divid in ramuri din ce in ce mai mici. Ramificatiile venei porte ajunse in spatiile perilobulare, formeaza o retea perilobulara de venule, ce inconjoara lobulul de la baza spre varf. La acest nivel venulele se unesc intr-o vena centrala, care strabate ca o axa venoasa lobulul, de la varf la baza – vena centro-lobulara.

Din reteaua perilobulara se desprind capilare venoase ce patrund in lobul la diferite niveluri, canstituind o retea deasa de capilare sinusoidale, largi si inegale de calibru. Intre reteaua venoasa perilobulara si vena centro-lobulara se gasesc, in special la baza lobulilor, canale venoase care strabat direct lobulul, fara anastomozari si fara aspecte sinusoidale, reprezentand o circulatie suntata porto-suprahepatica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.