Particularitatile activitatii hoteliere

Trimis la data: 2013-04-26
Materia: Turism
Nivel: Liceu
Pagini: 23
Nota: 9.07 / 10
Downloads: 0
Autor: ref20teme100
Dimensiune: 51kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Hotelierul trebuie sa fie un diplomat, un democrat, un acrobat si... "o stergatoare la usa". El trebuie sa aiba usurinta de a se intretine cu prim-ministri, regi ai industriei hoti de buzunare, cartofori, agenti de pariuri, pirati, filantropi si mironosite. El trebuie sa fie de ambele parti ale arenei politice si sa fie in stare sa nu se implice in aceasta.
Pentru a avea succes trebuie sa pastreze "casa" plina, depozitele pline, clientii satisfacuti, iar el sa nu-si faca... plinul. Trebuie sa aiba lucratori curati, cinstiti, prompti si isteti care sa fie buni matematicieni, tehnicieni, intotdeuna de partea sefului, de partea clientului si la distanta de ispita... barului.1
1.1 Activitatea hoteliera si serviciile turistice
Desi la nivel microeconomic hotelul poate fi abordat ca o entitate economica de sine statatoare, la nivel macroeconomic devine necesara considerarea sa in cadrul intregii industrii turistice. Activitatea hoteliera se afla in interdependenta cu celelalte servicii turistice si cu alte domenii din sectorul tertiar: telecomunicatii, transporturi, sanatate, comert, aprovizionarea cu apa etc.

1.1.1 Locul activitatii hoteliere in cadrul serviciilor turistice
Prestatia turistica (vacanta) poate fi privita si ca o suma de servicii destinate satisfacerii unor nevoi generale de odihna, hrana si a unor nevoi specifice legate de calatorii. Varietatea nevoilor se reflecta in diversitatea tipologica a serviciilor ce alcatuiesc vacanta.Diversitatea si calitatea serviciilor influenteaza gradul de multumire a turistilor si dinamica circulatiei turistice.

Multi autori considera ca serviciile reprezinta componenta cea mai dinamica, cea mai usor de adaptat, de particularizat a vacantei. Datorita acestui lucru serviciile au un rol activ in dimensionarea circulatiei turistice. Prin continutul lor, serviciile raspund dezideratului de odihna activa, asigurand petrecerea agreabila a vacantei.

Serviciile turistice se prezinta intr-o gama diversa, structurandu-se dupa mai multe criterii, cum ar fi:
a)dupa continut:servicii legate de organizarea calatoriei (serviciile prestate de agentiile de turism si cele prestate de catre transportatori);serviciile asociate sejurului (serviciile de cazare si alimentatie).
b)dupa caracterul (natura) lor:servicii specifice activitatii din domeniul turismului;servicii nespecifice activitatii din domeniul turismului, care se adreseaza atat rezidentilor, cat si turistilor, cum ar fi: transportul in comun, activitatile comerciale, asistenta medicala, aprovizionarea cu apa s.a.

c)dupa importanta lor:servicii turistice de baza, care sunt esentiale pentru satisfacerea nevoilor turistului (transportul, cazarea si alimentatia);servicii turistice suplimentare (complementare).
d)dupa modalitatea de plata a contravalorii lor:servicii gratuite;servicii platite de turisti, printre care si cazarea si alimentatia.

e)dupa forma de manifestare a cererii turistice:servicii ferme (transport, cazare);servicii spontane (de regula in aceasta categorie sunt incluse serviciile suplimentare).Aceste criterii de structurare a serviciilor turistice pun in evidenta diversitatea acestui tip de servicii si dificultatea organizarii vacantelor, datorita posibilitatii aparitiei unor interese divergente intre prestatori in momentul in care se incearca realizarea unui pachet de servicii.

Dat fiind faptul ca in turism, respectiv in industria ospitalitatii, "produsul hotelier" este tratat ca element central al tuturor activitatilor, este necesar sa se mentioneze si faptul ca se intalneste si in acest domeniu (ca si in industria constructoare de masini, utilaje etc.) o anumita durata de viata a produselor, indiferent de competitivitatea si calitatea acestora.

De altfel, si in industria ospitalitatii regasim "conceptul de ciclu de viata", acesta fiind introdus pentru a descrie ceea ce se intampla cu un produs hotelier de la lansarea sa pe piata pana la scoaterea din circuitul turistic. Este unanim acceptat faptul ca un produs trece prin mai multe stadii, si anume: lansarea (introducerea pe piata), dezvoltarea (cresterea), maturitatea si declinul. Aceste etape din ciclul de viata al produsului hotelier sunt definite in functie de veniturile obtinute in anumite intervale de timp, asa cum se poate observa in fig. 1.1.

Lansarea poate avea inceputul cu multe luni inaintea deschiderii oficiale a hotelului, prin actiuni de promovare. Deschiderea unui hotel necesita multe luni de pregatire si, in marea majoritate a situatiilor, vanzarile locurilor de cazare evolueaza lent in aceasta perioada. Pentru hotelurile deschise in statiuni, vanzarile pot fi la limita maxima, daca pe piata respectiva oferta este mai mica decat cererea. Daca se vizeaza si lansarea unui nou restaurant de exemplu, vanzarile pot fi de asemenea mai mari inca de la deschidere, datorita dorintei oamenilor de a incerca noul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.