Particularitatile creatiei simboliste macedoniene si bacoviene

Trimis la data: 2012-05-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.06 / 10
Downloads: 0
Autor: Dan Guma
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Curent literar aparut in Franta ca reactie impotriva romantismului si a parnasianismului.Numele acestui curent literar este dat de francezul Jean Moreas, cel care publica in ziarul "Le figareau" articolul intitulat "Le Simbolisme".Precursorul simbolismului universal este considerat Charles Baudelaire, cel care scrie un volum intitulat "Florile raului" in care valorifica estetica uratului.In literatura romana precursorul simbolismului este considerat Alexandru Macedonski, cel care in 1880 pune bazele revistei "Literatorul" in paginile careia vor publica toti reprezentantii acestui curent literar.
Cel mai mare atentie am dorit sa o indrept catre Alexandru Macedonski, initiator si sef de scoala si asupra lui George Bacovia, cel mai mare creator de poezie romaneasca din toate timpurile.Pentru simbolisti, sugestia artistica trebuie creata prin imagini variate (auditive, vizuale, olfactive etc.), capabile sa destepte toate simturile cititorului si sa conduca spre o singura imagine; Acest procedeu, inaugurat in poezia romana de catre Macedonski, poarta numele de sinestezie artistica (sau corespondenta simturilor) .

Alexandru Macedonski a inaltat unul din cele mai insemnate monumente poetice ale limbii noastre. Poeziile lui sunt pline de strigatele durerii de a se stii singur intr-o lume in care ne pandesc vrajmasii si in care virtutile omului nu numai ca nu sunt recunoscute si rasplatite, dar sunt mai degraba pricina nefericirii celui care le practica.
Macedonski, impins de temperament spre arta-lux, incepu sa profeseze arta pura, scoasa complet din zona inteligibilului .

Vizualitatea lui Macedonski a ramas tot timpul aceea a unui artist plastic. Lumea vazuta nu-l interesa atat pentru valorile ei plastice. Universul sensibil nu are pentru el adancimi, o viata interioara deopotriva cu a sentimentului in noi. El nu indreapta catre natura un suflet sensibil si inrudit, ci mai mult curios si atent. In lirica lui Macedonski prin inrudirea simbolista se regasesc pietrele pretioase, metalele sau alte materiale pline de pret si frumusete: diamntele si safirul, rubinul, perlele si berilul, alabastrul si porfirul, cornalina si matasea.

Dupa toate cele spuse ne putem astepta ce va fi peisajul si in lirica lui Macedonski. Peisajul din poeziile sale este mai degraba un peisaj erotic, adica unul in care natura fuzioneaza cu legenda. Natura nu este pentru el o explozie a iratonalului subuman, ci un cadru nobil de scene legendare si mitologice ca in Noapte de decemvrie sau in Noapte de mai sau in Bucolica unda.

Simbolistii nu incadreaza tematica iubirii in contextul naturii. Cele doua elemente nu formeaza, ca la romantici, un tot. Poetii vor gasi insa corespondente in comunicarea sentimentelor. Ei vor exprima uneori si direct sentimentul, implicand trairi intense, manifestate prin reactii vitaliste (Macedonski) sau maladive (Bacovia). Predilectia pentru parfumuri si muzica este de ordin vital. Macedonski, M. Saulescu, St. Petica iubesc viata, sunt insetati de ea.

Ei canta energiile cosmice, iar procesul lancezirii, ca si cel al anemiei sau al nevrozei devin rareori traire propriu-zisa, ramanand simpla maniera.Al. Macedonski publica, in 1886, in "La Walonie", o poezie. "Nevroza", si pe urmele lui, St. Petica, N. Davidescu, I. Minulescu scriu si ei "nevroze". La D. Iacobescu starea de nevroza este autentica, iar la Bacovia atinge nuante de delir.

Erotica simbolista, pe langa motivul nevrozei, implica si un univers floral. Femeia este hieratica, se misca intr-o lume dematerializata sau nostalgia prezentei ei desteapta senzatii olfactive, ca la St. Petica, pentru care faptura iubita este "o raza parfumata". Un univers floral bine cunoscut aduce volumul "In gradina", a lui D. Anghel; florile amintesc de cei morti, de statornicia in dragoste.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.