Particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un roman postbelic - Ilie Moromete din Morometii de Marin Preda

Trimis la data: 2013-09-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.36 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul "Morometii" continua traditia romanului realist de inspiratie rurala reprezentata in literatura noastra de capodopere precum "Baltagul" de M. Sadoveanu, "Ion" si "Rascoala" de Liviu Rebreanu.Romanul este o specie a geniului epic, in proza, de mari dimensiuni, cu actiune complexa, intriga complicata, personaje numeroase. Romanul este o specie relativ noua, aparand acum aproape 200 de ani, odata cu fundamentarea constiintei istorice. Exista diverse criterii de clasificare a romanului. Astfel, dupa gen, romanul este istoric, de dragoste, de aventuri, politist. Dupa curentul literar, exista romane romantice ("Tainele inimii" de Mihail Kogalniceanu), realiste (Ion de L. Rebreanu), moderniste 656h71g ("Patul lui Procust" de Camil Petrescu), postmoderniste ("Orbitor" de Mircea Cartarescu).
In studiul "Arca lui Noe" eseu despre romanul romanesc, Nicolae Manolescu clasifica romanele in doric, ionic, corintic.Romanul doric este romanul de tip traditional si obiectiv in care naratorul omniprezent si omniscient nareaza la persoana a III-a. Obiectivitatea naratorului creeaza iluzia vietii, actiunea este lineara, iar personajul are valoare de tip literar, fiind un caracter.

Compozitia este circulara si in cadrul discursului narativ un rol important il au scenele simbolice si anticipative. Perspectiva narativa este auctoriala.Romanul Morometii de Marin Preda poate fi interpretat ca o saga (cronica de familie), romanul unei colectivitati sanctionate de istorie, meditatie asupra unui destin, roman realist, obiectiv, doric, rural.Compozitional, romanul are doua volume aparute la distanta mare in timp (1955 si 1967), primul volum fiind constituit din trei parti, iar al doilea din cinci, fiecare parte incepand cu o prezentare de ansamblu. Pentru volumul I, scenele colective sunt imaginea familiei asezate la masa dupa intoarcerea de la camp, secerisul, imaginea familiei dupa fuga feciorilor cei mari.

Ca si la Rebreanu, compozitia este circulara, faptele sugereaza repetabilitatea existentei, trecerea din real in fictiune si invers. Volumul I incepe si sfarseste cu o consideratie despre timp. In incipit "In Campia Dunarii, cu cativa ani inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, timpul avea cu oamenii nesfarsita rabdare". In final "timpul nu mai avea rabdare". Cele doua consideratii sunt pline de substanta si ilustreaza o anumita viziune asupra vietii.

Actiunea principala are in centru familia Morometilor alcatuita din: Ilie - tatal, Catrina - cea de-a doua sotie, Nila, Achim, Paraschiv, copiii lui Moromete din prima casatorie, Tita, Ilinca si Niculae - copiii facuti cu Catrina,Guica (Maria) - sora lui Moromete.
Ilie Moromete este un personaj principal, realist, rotund si exponential intruchipand o lume pentru care pamantul reprezenta o valoare in sine si in care viata se desfasura ritualic.

Caracterizarea directa realizata de narator este succinta. Eroul a facut razboiul in contingentul '911 si "avea aceea varsta intre tinerete si batranete cand numai nenorociri sau bucurii mari mai pot schimba firea cuiva". Unele personaje isi spun parerea despre Moromete. Astfel Catrina il cearta ca nu merge la biserica si ca nu se gandeste la viata de apoi. Baietii cei mai ii reproseaza dezinteresul pentru bani.

Autocaracterizarea evidentiaza libertatea interioara in ciuda constrangerilor istoriei "domnule, eu intotdeauna am dus o viata independenta" (vol. II).Caracterizarea indirecta se desprinde din faptele, gesturile, vorbele si gandurile personajului si din relatiile cu celelalte personaje. Naratorul obiectiv consemneaza comportamentul, vorbirea, gestica si mimica personajului dar si gandurile, zbuciumul interior.

Spirit superior, ironic si interogativ, Moromete traieste pe rand drama paternitatii ranite, a inadaptarii, o drama de natura existentiala si drama contemplativitatii.La Preda, drama paternitatii e izvorata din infruntarea dintre vechi si nou, dintre tata si fii. Astfel Achim, Nila si Paraschiv il au ca model pe vecinul Balosu pentru ca stie sa faca bani. Si Niculae se razvrateste pentru ca tatal sau nu-i da bani sa mearga la scoala.

Moromete se face vinovat pentru ca intr-o epoca extrem de agitata, el se incapataneaza sa ignore timpul istoric si sa-si apere cu inversunare mica proprietate. Spre deosebire de fiii sai si de majoritatea consatenilor, traieste viata calitativ, la nivelul spiritului. Vinovati sunt si fiii cei mari, pentru ca nesocotesc modelul tatalui, valorile morale si se lasa dusi de patima si instincte. Vinovat este si "timpul nerabdator" pentru ca navaleste cu violenta in viata oamenilor.

Moromete nu se poate adapta nici situatiei din familie si nici schimbarilor social-politice. Inadaptarea il provoaca sa se intrebe cand si unde a gresit. El se izoleaza si intra intr-o stare de mutenie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.