Particularitatile procedurii legisactionale

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins
Introducere
I. Desfasurarea procesului in sistemul procedurii legisactiunilor.
II. Legisactiunile de judecata.
III. Legisactiunile de executare.
IV. Procedura formulara
V. Formula (programul de judecata).
VI. Desfasurarea procesului.
VII. Reprezentarea in justitie.
VIII. Actiunile.
IX. Efectele sentintei.
X. Procedura extraordinara
Concluzii
Bibliografie

Introducere
Procedura civila romana cuprinde totalitatea normelor care reglementeaza desfasurarea proceselor cu privire la libertate, la proprietate, la mostenire si la valorificarea drepturilor de creanta.
In evolutia dreptului privat roman au fost cunoscute 3 sisteme procedurale:
- procedura legisactiunilor (epoca veche);
- procedura formulara (epoca clasica);
- procedura extraordinara (epoca postclasica).
Evolutia organizarii instantelor de judecata la romani ne arata ca rolul statului in infaptuirea justitiei a crescut necontenit. Cu toate acestea, in intreaga istorie a statului roman, alaturi de justitia publica, infaptuita de organele de specialitate ale statului, s-a practicat si justitia privata, caracterizata prin valorificarea drepturilor subiective prin mijloace proprii.
Deoarece, realizarea pretentiilor unei persoane prin mijloace proprii era de natura sa aduca atingere intereselor generale ale clasei dominante, s-au luat masuri de reprimare a justitiei private:
a) Prin Legea Iulia cu privire la violenta publica si privata ~ Lex Iulia de vi publica et private ~ data in vremea lui August, se pedepseste cu o pedeapsa publica fapta creditorului care prin violenta ia un bun din patrimoniul debitorului sau;
b) Decretum Marci, dat de catre Marc Aureliu, pedepseste cu pierderea creantei, pe creditorul care, chiar fara folosirea violentei, ia un bun de la debitorul sau;
c) Constitutia din anul 389 e.n. pedepseste cu pierderea dreptului de proprietate pe proprietarul care intra in stapanirea lucrului sau prin mijloace violente.
Prin legisactiune se intelege faptul ca orice actiune, ca mijloc de valorificare a unui drept subiectiv, se intemeiaza pe lege.
Caracterele legisactiunilor reflecta conditiile care le-au generat, precum si rolul pe care l-au indeplinit in infaptuirea politicii clasei dominante.
Caracterul judiciar consta in faptul ca partile erau obligate sa se prezinte in fata magistratului si sa pronunte anumiti termini solemni (formule).
Caracterul legal impunea partilor, care doreau sa-si valorifice anumite drepturi subiective, folosirea unor termeni luati din legea pe care se intemeia legisactiunea corespunzatoare.
Caracterul formalist era dat de faptul ca atat partile cat si magistratul, pronuntau formule si termeni solemni, care trebuiau respectate cu strictete.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.