Partide politice

Trimis la data: 2013-05-09
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 0
Autor: Log ikal
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Etimologic vorbind, notiunea de partid vine din latina (verbul partire = a diviza, a imparti; pars = parte), ceea ce ne indica chiar esenta acestui tip de organizatie politica: ceea ce rezulta din diviziunea unei totalitati politice, caracteristica de a fi un fenomen prin excelenta partizan. Termenul nu intra in vocabularul politic pana in secolul al XVII-lea, deci nu intra direct din latina; predecesorul acestui termen era "secta�z (se care = a separa, a reteza, a taia, a diviza).
Prin partid politic se intelege o grupare de oameni constituita pe baza liberului consimtamant ce actioneaza programatic, constient si organizat pentru servirea intereselor unor clase, grupuri sociale, comunitati umane (popoare, natiuni), in vederea dobandirii si mentinerii puterii politice, in conformitate cu idealurile proclamate in programul acestuia.

Din definitie rezulta o serie de trasaturi specifice partidului ce il deosebesc de alte institutii politice:
1.caracterul constient pronuntat, deoarece partidul se constituie prin liberul consimtamant al cetatenilor care adera la o conceptie, un program, o ideologie. Un partid uneste deci oameni ce impartasesc acelasi crez politic, doritori sa-l slujeasca si capabili s-o faca;
2.caracterul de grupare sociala - uneori declarat - in sensul ca partidele servesc, in primul rand, interesele unei categorii sociale. De regula, partidele politice nu declara deschis slujirea intereselor unei anumite clase, dar, in mod tacit, iar uneori chiar deschis, se sprijina mai mult pe anumite categorii sociale;

3.caracterul istoric, partidele aparand o data cu organizarea politica a societatii si evoluand impreuna cu aceasta.
In concluzie, putem spune ca:
a.partidele nu sunt fractiuni - fractiunile nu sunt nimic altceva decat expresia unor conflicte personale, interes personal pentru retributie si loc, rezultate ale unor comportamente narcisiste si desconsiderand interesul public; partidele politice leaga oamenii de o forma de guvernamant, iar fractiunile nu. Partidele intensifica un sistem de capabilitati, fractiunile nu; partidele politice sunt agenti functionali (servesc unor scopuri si indeplinesc roluri), fractiunile nu.
b.Un partid este o parte a unui intreg.
c.Partidele sunt canale de expresie, apartin mijloacelor de reprezentare, sunt instrumente de a reprezenta oamenii, exprimadu-le nevoile.

Definitii:Max Weber: "Partidul constituie relatiile de tip asociativ, o apartenenta fondata pe o recrutare de tip liber. Obiectul sau este de a asigura puterea conducatorilor sai in sanul unui grup institutionalizat, in scopul realizarii unui ideal sau de a obtine avantaje materiale pentru militantii sai.�z

Raymond Aron: "Partidele politice sunt grupuri voluntare mai mult sau mai putin organizate, care pretind, in numele unei anumite conceptii a interesului comun si a societatii, sa-si asume singure sau in coalitie, functiile de guvernare.�z Maurice Duverger: "Un partid nu este o comunitate, ci un ansamblu de comunitati, o reuniune de mici grupuri diseminate de-a lungul tarii (sectii, comitete, asociatii locale, etc.), legate prin institutii coordonatoare.�z

J. La Palombara si M. Weiner considera ca partidul politic apare ori de cate ori activitatea unui sistem politic atinge un anumit grad de complexitate sau cand notiunea de putere politica ajunge sa includa ideea ca mase largi ale populatiei trebuie sa participe sau sa fie controlate. Partidul politic este o creatie a sistemelor politice moderne sau in curs de modernizare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.