Partidele politice 2

Trimis la data: 2013-11-01
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 7.69 / 10
Downloads: 0
Autor: kluremus
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Istoria partidelor incepe inca din Antichitate, insa in forma pe care o stim azi au aparut abia din secolul XVIII-XIX. Partidele politice apar odata cu dezvoltarea sistemului parlamentarist, deci cu dezvoltarea ideii de reprezentare in viata publica. Cele mai cunoscute institutii ale societatii sunt statul si partidele politice.
Fiecare partid are ca principal obiectiv si anume acapararea puterii politice de aici rezultand 2 moduri de definire a partidelor politice. Primul mod de definire numesc partidele ca fiind acele organizatii care participa la lupta pentru putere. Al doilea mod definesc partidele politice ca niste organizatii care vizeaza prin lupta parlamentara cucerirea si influentarea puterii si care sunt legate de regimul democratic al puterii .

Exista anumiti filozofi de la iluministii francezi ca Charles de Secondat, baron de Montesquieu pana la Thomas Jefferson care considerau sistemul partidist responsabil de conflictul care se naste in interiorul statului. Inscriindu-se in randul iluministilor francezi care considerau ca sistemul partidist e responsabil de conflictul ce se naste in interiorul statului, Rousseau era de parere ca "reprezentativitatea parlamentara devenea un fel de sclavagism politic" in cadrul democratiei alta decat democratia directa pe care o considera singura forma de democratie functionala.

Un alt illuminist francez Montesquieu considera ca republicile pot fi de 2 feluri si anume democratice si aristrocratice . Acesta explica modul de aparitie al partidelor politice dar isi manifesta suspiciunea in ceea ce priveste guvernarea prin partide si caracterul conflictual al societatii care se bazeaza pe partidele politice.

Primii care vor studia fenomnul partidist sunt Moisei Ostrogorschi si Robert Michelsncare critica partidele politice asa cum le critic ape timpuri Rousseau.Cea dintai lucrare despre partidele politice apare in 1901 cu titlul "Partidele politice si democratia" publicata de M.Ostrogorschi in care studiaza evolutia partidelor politice europene si americane din secolul al-XIX-lea.In lucrarea sa M. Ostrogorschi. critica partidele politice americane din cauza transformarii lor odata cu cresterea corpului politic ca pe o manipulare care viciaza vointa generala.

O parere total diferita de cele prezentate mai sus o are Raymond Aron in lucrarea sa "Democratia si totalitarismul" unde realizeaza o teorie a societatii democratice in care vorbeste despre rolul important pe care il joaca partidele politice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.