Partidele politice

Trimis la data: 2013-09-30 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cristinaelena13 Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Recunoasterea oficiala a suveranitatii poporului si intitutionalizarea acesteia in importante documente politico-juridice in secolul 18-19,au constituit primul pas in calea asigurarii, participarii cetatenilor la conducerea statului modern.Odata infaptuita aceasta participare prin sistemul electoral,care a permis desemnarea de catre popor a reprezentantilor sai in parlamentul modern si prin aceasta,constituirea unui segment al guvernarii prin manifestarea vointei sale suverane,s-a reforjat un fenomen sociologic intalnit in perioada de ascensiune a primelor tipuri de organizare a societatii sclavagiste si anume,partidele politice.

Aparitia si afirmarea partidelor in viata politica sunt procese strans legate de modernizarea societatii si de consolidarea sistemului democratic.Partidele moderne s-au nascut in paralel cu aparitia sistemelor electorale si dezvoltarea parlamentelor moderne;de fapt,au rezultat dinauntrul acestora,ca fractiuni sau aripi.Functia sociala a unor asemenea formatiuni sau forte politice a constat in stabilirea si extinderea unor noi legaturi operationale permanente intre guvernanti(puterea executiva si parlament),pe de o parte,si cei guvenati,pe de alta parte.

Partidele politice,indispensabile in democratiile moderne reprezinta actorii politici majori,organizatiile specifice ale scenei politice,intrucat prin intermediul lor se exprima diversitatea de interese si sunt promovate optiuni si politici menite sa orienteze dezvoltarea societatii intr-o anumita directie.

Un partid politic reprezinta o grupare sau asociatie permanenta de indivizi uniti in mod liber intre ei prin afinitati ideologice si convingeri politice comune, creata la nivel teritorial pe baza unor principii stricte de organizare si disciplina,al carui scop,inscris intr-un program sau statut,consta in promovarea si infaptuirea in competitie electorala si parlamentara cu alte partide.

Potrivit lui Dimitrie Gusti,"partidul politic este o asociatie libera de cetateni,uniti in mod permanent prin interese si idei comune,de caracter general,asociatie ce urmareste,in plina lumina publica,a ajunge la puterea de a guverna pentru relizarea unui ideal etic si social"Partidele politice sunt organizatii consistente si durabile,unite prin interese de ordin general,prin credinte si idei structurate intr-un program comun,organizatii ce vizeaza cucerirea puterii in stat,prin mecanismul electoral.

Partidele cu origine extraparlamentara au aparut in jurul unor organizatii sau grupari formate in afara parlamentului,cu radacini in spatiul societatii civile(sindicate,grupari religioase,asociatii taranesti,industriale sau patronate).

Partidele politice indeplinesc o serie de functii:elaboreaza doctrine si programe politice pe care le propun populatiei in vederea aplicarii lor;mobilizeaza cetatenii in competitia politica,actionand ca factori de orientare a optiunilor si a voturilor;recruteaza membrii elitei politice pe plan local si national;isi asuma resposabilitatea guvernarii societatii in cazul obtinerii victoriei in alegeri;articuleaza interesele populatiei si le convertesc in politici publice;in cazul in care guverneaza,partidele au rolul de a rezolva conflictele sociale si politice,de a asigura echilibrul societatii,prin realizarea unui minim de consens social si national.

Partidele se diferentiaza in functie de doctrina si de program,de modul lor de organizare interna si dupa tipurile de conflicte pe care le exprima.Cea mai frecventa clasificare porneste de la orientarea ideologica si le pozitioneaza pe axa dreapta/stanga:partide de dreapta si partide de stanga.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.