Partidele politice - Origini

Trimis la data: 2013-07-16 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 30 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 61kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1.Partide politice inainte de secolul al XIX-lea
Partidele politice sunt entitati si organizatii care participa la gestionarea colectiva a intereselor sociale si ale resurselor unei societati. Istoria lor, in sensul in care intelegem noi astazi o astfel de organizatie politica, este relativ noua. Devenite la sfarsitul secolului trecut asociatii-organizatii care participa la puterea politica, partidele politice isi pot cauta stramosii inca in Grecia veche, cand Aristotel vorbea despre .
Referate similare: Partidele politice

Istoria moderna si medievala a Europei a cunoscut o astfel de realitate organizatorica la nivelul campului politic, in special prin intermediul Parlamentului englez si prin Adunarea Starilor in Franta. Fara a se numi partide politice si fara a avea caracteristicile organizatorice pe care le au partidele contemporane, gruparile Torry si Whigs, gruparea nobililor sau a reprezentantilor oraselor in Franta, precum si Girondinii sau Montagnarzii din timpul Revolutiei franceze, pot fi socotite ca realitati politice apropiate de partidele politice conservatoare si liberale pentru cazul englez, de partidele regionale pentru cazul Revolutiei franceze.

Pana la inceputul secolului al XIX-lea partidele politice erau prin excelenta grupari politice care aveau drept criteriu de constructie personalitatea unui om politic, clientele, moduri comune de definire a unei realitati sociale sau politice sau anumite afinitati ideologice. Putem spune ca partidele politice in sens propriu isi au istoria inceputurilor in Reforma electorala engleza, celebrul Reform Act din 1832, care incerca sa puna capat fenomenului britanic de erodare a legitimitatii reprezentarii electorale, cunoscut sub numele de .

Ce insemnau aceste "orase putrede"? Raspunzand la o astfel de intrebare pe linia prelegerilor tinute de N. Iorga la inceputul anilor '20 la Universitate si stranse de I.Badescu in lucrarea Evolutia ideii de libertate (1986), vom avea si o prima sugestie referitoare la fenomenul structurarii partidelor politice in realitati organizationale eficiente in campul politic, pe de o parte, la structurarea sistemelor de partide in Europa de vest, pe de alta parte. Un astfel de fenomen este largirea dreptului de vot, care va permite la mijlocul secolului al XIX-lea aparitia partidelor socialiste si social-democrate in unele tari europene.

In decursul secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea idealul reprezentativitatii care era identificabil in Revolutia engleza a inceput sa se erodeze treptat, prin intermediul unei dezvoltari economice legate de revolutia industriala. Astfel, orase care aveau reprezentanti in Parlamentul britanic in secolul al XVIII-lea incep sa piarda din importanta economica in favoarea altora ce se aflau in zone cu resurse economice si care fusesera populate de muncitori si reprezentanti ai burgheziei.

Aceste orase noi nu erau trecute in harta electorala, ajungandu-se ca orasele foste prospere cu reprezentanti in Parlament sa devina depopulate si sa aiba totusi delegati in Camera Comunelor. "Burgurile putrede" detineau astfel o legitimitate care se erodase puternic prin disparitia lor ca forte sociale legitimizante, alte orase precum Manchester, Shefield, etc. crescand mult numeric fata de vechile burguri, dar ne avand reprezentare parlamentara. Scopul reintemeierii legitimitatii in reprezentarea politica a fost asumat de Reform Act (1831-1832), care restabileste harta electorala a Camerei Comunelor, largind suportul electoral al reprezentantilor politici. (1)

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.