Partidele politice - definitii

Trimis la data: 2013-07-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 57kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I. Numarul mare de definitii pe care le-a primit partidul politic este legat de istoria analizei acestui tip de organizatie politica si de diferite elemente semnificative pe care autorii definitiilor le-au considerat satisfacatoare si suficiente pentru a individualiza acest tip de organizare a intereselor sociale.Putem astfel identifica o definitie pe cat de larga, pe atat de confuza la Benjamin Constant, pentru care
un partid politic este o reuniune de indivizi care profeseaza aceeasi doctrina politica, in sensul ca impartasesc o perspectiva comuna de reprezentare a realitatii social-politice (cluburi).
Kelsen H. diferentiaza ceva mai mult organizatia politica de tip partid, definind-o drept formatiune care grupeaza indivizi de aceeasi opinie pentru a le asigura o influenta veritabila in gestionarea afacerilor publice. Adaugand ideea de influentare si scopul unei astfel de organizatii politice, Kelsen reuseste sa se aproprie de o definitie destul de moderna a partidului politic.Debbasch si Pontier ne spun in Introduction a la politique (1995) ca, in analiza politica a ultimilor ani, o serie de autori au propus definirea partidelor politice ca trebuind sa aiba drept temei ceea ce constituie tocmai preocuparea lor esentiala - orientarea spre cucerirea puterii politice.

Este vorba despre scoala realista care propune o definitie de genul urmator:Un partid politic este o grupare organizata pentru a participa la viata politica, in vederea cuceririi partiale sau totale a puterii, avand scopul de a face sa prevaleze interesele si ideile membrilor sai.

II. La inceputul anilor saizeci, un politolog francez punea problema definirii partidelor politice in termeni asemanatori. Astfel, Georege Burdeau considera ca partidul politic este un grup de indivizi care, profesand aceeasi vederi politice, se straduiesc sa le faca sa prevaleze, atragand cel mai mare numar de cetateni posibil si cautand sa cucereasca Puterea sau, cel putin, sa-i influenteze deciziile." (7)

III. Daca in stiinta politica franceza abordarea partidelor politice printr-o definitie care sa subsumeze elementele grup, influentarea deciziei politice sau cucerirea puterii, atragerea de simpatizanti se puneau abia la mijlocul secolului nostru, in dezbaterile din anii '20 de la Academia Romana doctrinarii si analistii romani ai fenomenelor de partid si ai doctrinelor politice propuneau o definitie cel putin la fel de serioasa ca cea a scolii realiste franceze sau cea a politologului G.Burdeau. (8)

Astfel D. Gusti si P.P. Negulescu analizau partidele politice in termeni de entitati organizate care participa indirect la exercitarea suveranitatii nationale in cadrul unui sistem politic de tip democratic. Dupa P.P.Negulescu, "actul esential al vietii constitutionale e astfel alegerea reprezentantilor natiunii. (...) In adevar, scopul organizarii constitutionale este sa faca posibila guvernarea popoarelor prin ele insele.

Asa fiind, reprezentantii pe care o natiune si-i alege, la un moment dat, spre a le incredinta puterea de a hotari in numele sau, trebuie sa aiba parerile care predomina in masele sau asupra necesitatilor la ordinea zilei, si sa aiba si capacitatea ceruta spre a le traduce in legi bine chibzuite." P.P. Negulescu, Partidele politice, Garamond, Bucuresti, 1996 (1926), pp. 43-44 (9)

Astfel, importanta partidelor politice este hotaratoare, spune Negulescu, pentru o viata politica de tip constitutional, valoare fiecarui partid politic in parte fiind determinata de masura in care reusesc sa participe la realizarea scopurilor asumate de o organizare constitutional-democratica a statului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.