Partidele politice in sistemul constitutional

Trimis la data: 2013-10-05 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: iulialu Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Partidele politice, ca forme de asociere cunoscute azi, au aparut in partea a doua a secolului al XIX - lea. Forme incipiente se intalnesc si inainte de aceasta data, sub numele de factiuni, uniuni, cluburi,clanuri,organizatii populare obstesti.. Nu este un moment efectiv in care se poate vorbi cu precizie de aparitia partidelor politice. Partidele poitice au devenit o prezenta in constitutii si legia abia dupa 1850, in momentul constientizarii importantei lor in regimul democratic.

Anglia a fost prima tara in care partidele politice au fost legate de ideea de democratie.Anglia cunostea inca din secolul al 16-lea partide rivale : puritanii ( adverasarii bisericii anglicane) si partizanii Parlamentului (care doreau limitarea puterii monarhului).Ideile Revolutiei franceze din 1789 au dus la aparitia unor idei care s-au transpus in programele primelor partide. Partidele politice au ajuns azi sa detina monopolul vietii politice.

Tipuri de partide politice- (originea electorala parlamentara)
1.partide politice clasice :sunt nascute in mediul politic din grupari parlamentare (in Parlament se formau diferite "tabere" cu conceptii diferite referitoare la probl soc, ec etc) 2. Partide pol noi( neoclasice): au originile exterioare mediului politic :ziare, cenacluri lit,grupuri studentesti, organizatii secrete etc.Partide politice cu structura directa

Conceptul de partid politic:
Partidele politice sunt institutii, in sensul larg al termenului, politice prin scopul lor - militeaza pentru educatia politica a cetatenilor si pentru castigarea puterii si juridice fiindca sunt in mare parte reglementate de norme juridice. Din punct de vedere al reglementarii juridice, exista doua tipuri de state: state care au reglementata legea partidelor politice - Romania - Legea nr. 14/2003, state in care partidele sunt reglementate mai mult din perspectiva legii ce prevede dreptul de asociere al partidelor.

Definitii ale partidelor politice: In doctrina se regasesc definitii complexe, cuprinzatoare a elementelor constitutive ale partidelor politice. O alta categorie de definitii denumesc partidele politice ca forme de asociere a cetatenilor in vederea exercitarii puterii. O a treia categorie cuprinde definitii exacte, cuprinse in acte oficiale - Constitutia Romaniei - art. 8.

Toate definitiile regasite in doctrina au cateva elemente comune: partidele politice sunt forme de asociere, intrand in categoria larga a dreptului de asociere; sunt forme de asociere liber - consfintite; sunt forme de asociere acordate doar cetatenilor; se organizeaza si functioneaza conform unor statute proprii; au programe politice, scopul lor principal fiind castigarea puterii, niciun partid politic neregasindu-se in afara acestui deziderat; pe langa scopul deja mentionat legat de putere, sunt alcatuite din membri care au o serie de drepturi si obligatii ca urmare a acestei apartenente la un partid - dreptul de candidatura.

Partidele politice ca si subiecte de drept: Acestea sunt subiecte de drept public, intrucat sunt participante la raporturi juridice de drept public si isi pot asuma drepturi si obligatii. Partidele politice se inscriu cel mai bine in categoria subiectelor de drept constitutional, pentru ca acestea contribuie la exprimarea vointei politice a poporului. Acestea pot intra in mod tangential in diverse raporturi de drept civil prin inchirieri de spatii etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.