Partidul Conservator Progresist

Trimis la data: 2007-02-24
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 7.09 / 10
Downloads: 998
Autor: Iulian gomoiu
Dimensiune: 5kb
Voturi: 58
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Presedintele Partidului Conservator era Alexandru Marghiloman, iar printre lideri se numarau: Grigorie Cantacuzino, Nicolae D. Ghica Comanesti, Ion Mitilineu, gen. Constantin Hirjeu, Constantin C. Arion , Andrei Corteanu. La 1/14 decembrie 1918 Partidul Conservator si-a luat numele de Partidul Conservator Progresist, anuntand un nou program, in speranta ca va izbuti sa se mentina la suprafata vietii politice.
Partidul preconiza: limitarea exproprierii la cele 2 milioane hectare prevazute in Constitutie ( pentru a salva mosierimea de clasa), impartirea pamantului expropriabil in loturi mici de 5 ha si mijlocii de 25-100 ha in scopul crearii unei taranimi ,, cuprinsa si rezistenta’’( adica a unei puternice burghezii rurale, interesata in mentinerea ordinii sociale existente), indivizibilitatea loturilor mai mici de 5 ha( pentru a se evita dezvoltarea proletariatului agricol, care se manifesta ca o forta revolutionara).

Pentru a semana neincredere in votul universal abia acordat, cererea introducea votului plural, pentru cetatenii ce aveau cel putin doi copii, intarirea rolului Senatului, pentru a servi ca ,, moderator in caz de conflicte intre Camera si puterea executiva’’. In program figurau si unele reforme democratice ca: asigurari sociale, participarea muncitorilor la beneficii, impozit progresist pe venit.

Desi marca un pas inainte pe calea intelegerii necesitatilor istorice, comparativ cu perioada interbelica , programul era departe de a datisface deziteratele cele mai arzatoare ale maselor. In plus, acestea nu puteau uita activitatea anterioara a conservatorilor , atitudinea liderilor acestui partid in timpul primului razboi mondial, cand au ramas in teritoriul ocupat, si activitatea lui Al. Marghiloman (martie-noiembrie 1918) in timpul caruia a fost semnata inrobitoarea pace de la Bucuresti(7 mai 1918).

In alegerile parlamentare din 1922, Partidul Conservator-Pregresist n-a obtinut nici macar un mandat, fiind practic scos din viata politica. Reforma agrara i-a distrus economia-sociala, iar prin reforma alectorala voturile celor cateva mii de mosieri au fost ,, inecate’’ in masa voturilor provenite, in covirsitoare majoritate, de la taranime.

Formal partidul= a existat pana la moartea lui Al. Marghiloman in mai 1925, cand cei cativa partizani ce-i ramasera devotai s-au inscris in Partidul Poporului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.