Partile litigiului

Trimis la data: 2012-05-25 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Alexe alina Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Contenciosul administrativ in Romania de dupa Revolutia din Decembrie 1989 are ca baza legala Constitutia si Legea nr.29/1990.
Fundamentul juridic al institutiei contenciosului administrativ il costituie art.21 si art. 48 din Constitutie si art.1 din Legea nr.29/1990.Astfel, in art.21, Constitutia recunoaste accesul liber al persoanelor la justitie, statuand ca: "Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime". Art.48 din Constitutie prevede ca :" Persoana vatamata intr-un drept al sau de o autoritate publica printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri este indreptatita sa obtina recunoasterra dreptului pretins, anularea actuluii si repararea ubei.

Conditiile si limitele exercitarii acestui drept se silesc prin lege organica."Art.1 din Legea nr. 29/1990 prevede ca "orice persoana fizica sau juridica, daca se considera vatamata in drepturile sale, recunoscute prin lege, printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autoritati administrative de a-i rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege, se poate adrasa instantei judecatoresti competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptuluii precum si repararea ubei ce i-a fost cauzata."

Deci, aceste trei articole reprezinta substanta contenciosulu administrativ.Fata de cele mentionate, contenciosul administrativ reglementat de Legea nr.29/1990 se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:- In acest sens, sunt si prevederile art.19, potrit caror "prezenta lege nu se aplica actelor administrative emise anterior intrarii sale in goare."- O a doua trasatura are in vedere reglementarea unei proceduri prealabile .

Persoanele fizice sau juridice lezate au dreptul de a pretinde autoritatii administrative sa-si exercite controlul asupra actelor emise in cadrul ei si de a reveni asupra acelora pe care le considera ilegale.Revocarea actelor administrative ilegale, trebuie efectuate de catre autoritatea administrativa cu espectarea acelorasi reguli de forma avute in vedere la emiterea lor. In cazul actelor ilegale, efectul revocarii nu se produce doar pentru itor, ci si pentru trecut(ex tunc) de la emiterea actului pana la anularea lui."

- Contenciosul administrativ are doua grade de jurisdictie:in fond si in recurs, ambele date in competenta instantelor de contencios administrativ. Pot fi atacate cu actiune in contencios administrativ si actele administrativ-jurisdictionale (in afara de cele din domeniul fiscal si contraventional) dupa epuizarea cailor administrativ-jurisdictionale.Actiunea in justitie poate fi formulata si impotriva functionarului autoritatii administrative parate, care poate fi obligat la plata daunelor in mod solidar cu autritatea administrativa(art.13 din Legea 29/1990).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.