Pasa Hassan

Trimis la data: 2009-10-02
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.23 / 10
Downloads: 12
Autor: Alexandra
Dimensiune: 8kb
Voturi: 40
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poetul care marturisea cu mandrie “Sunt suflet in sufletul neamului meu /Si-i cant bucuria si - amarul “a alcatuit prin opera sa o varsta manografie lirica a satului romanesc transilvanean.In poeziile sale a zugravit frumusetea pamantului romanesc ;a oglindit viata satului ;cu bucuriile si necazurile traite cu obiceiurile si traditiile stravechi . In multe poezii evoca eroismul romanilor in luptele ptr. libertatea nationala.
In poezia “Pasa Hassan “poetul se inspira dintr-un episode al operei lui N. Balcescu “Romanii supt Mihai –Voievod Viteazul”in care este descrisa batalia de la Calugareni (1595 )dusa de romani impotriva navalitorilor otomani.

Poezia “Pasa Hassan” este o balada (specie literara apartinand genului epic si care se povestesc fapte de vitejie din trecut ,savirsite de eroi cu insusiri deosebite – exceptionale sau supranaturale .Avand un autor cunoscut ,este o balada culta .
Respectind caracteristicile baladei populare ,poetul infatiseaza un moment din batalia de la Calugareni ,in care Mihai il intituleste in lupta pe Hassan ,dusmanul cotropitor al pamantului romanesc .

Impresionat de personalitatea lui Mihai ,poetul glorifica vitejia marelui voievod roman ,spiritul sau de sacrificiu ptr. libertatea tarii.
Desi Mihai este marit ,poezia este intitulata “Pasa Hassan “ ,deoarece personajul vazut direct este Hassan ,iar viteazul voievodul roman este prezentat din perspectiva adversarului sau (asa cum apare el in ochii ingroziti ai pasei).

Subiectul baladei este simplu ,interesul autorului deplasandu-se pe dezvaluirea insusirilor eroului de la Calugareni ,simbol al eroismului exemplar romanesc.Primul tablou ,conturat in 3 strofe proiecteaza imaginea de asamblu a bataliei . Versurile redau atmosfera de lupta inversunata ,asa cum este vazuta ea de comandantul turc Hassan ,aflat departe in afara ei (“alaturi de drum “).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.