Pasa Hassan

Trimis la data: 2009-05-26
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 333
Autor: Vica
Dimensiune: 5kb
Voturi: 19
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
În poezia lui George Coşbuc „Paşa Hassan”,acţiunile acestui viteaz,conducător de oşti,sunt expri- mate prin acţiuni supranaturale, comparate cu pu- terea culminantă a naturii, adică fulgerul,care pre- cum ar fi făcut cărare prin oştirea vrăjmaşă care permite trecerea oştilor române pentru primirea biruinţei.Înspăimîntaţi de groază, în faţa vitejiei acestei oştiri sînt numai ostaşii oastei turceşti care deoarece îndeplinesc o misiune murdară, sînt comparaţi cu mocirla, ce cade într-o măsură nu mică, ci valuri întregi, dar şi animalele care îndeplinesc funcţia de transport în cadrul luptelor.
Înspăimîntaţi de groază, în faţa vitejiei acestei oştiri sînt numai ostaşii oastei turceşti care deoarece îndeplinesc o misiune murdară, sînt comparaţi cu mocirla, ce cade într-o măsură nu mică, ci valuri întregi, dar şi animalele care îndeplinesc funcţia de transport în cadrul luptelor.

Turcimea nenumărată merge la vicleşuguri pentru a lua oş- tirea română prin surprindere şi deciîşi trimit iani- cerii prin spatele lor.Mihai, la rîndul său, îşi demonstrează marea vitejie, trimiţînd contra gloatei negre doar cîţiva bravi ostaşi, care de către autor sînt înzestraţi din nou cu puteri supranaturale cu ajutorul cărora vîntură toată oştirea vrăjmaşă.Înalta putere a hoardei turceşti este exprimată prin Hassan, care capătă culoarea pămîntului la vederea acţiunilor ce se petrec pe cîmpul de luptă.

Şi din nou acţiunile lui Vodă în lupta spre dreapta biruinţă sînt comparate cu puteri imense, caracteristice oamenilor pe care dreptatea îi înalţă pe aripi de vînt spre săvîrşirea faptelor demne de înalt apărător al ţării.

Bravul voievod în goana dupăoştirile vrăjmaşe, ar dori ca să privească în ochi, pentru a-i spune doar cîteva cuvinte căpeteniei oştirilor mişele, care pe o cale nedreaptă, necinstită, a decis să îngenuncheze, adică să înrobească un pămînt cu oamenii lui, cu tradiţiile lui, dar au ars visele lui Paşa Hassan, care înţelege că la situaţia dată este mai bună pierirea – o cale de spălare a necinstei şi ruşinii, decît căderea în mîinile oamenilor, la care a vrut să le i-a liniştea şi libertatea.

La oştirea română puterea creşte, exprimată prin zuruitul crunt de zale ce le poartă Vodă, vorba-i exprimată prin tunet, simpla răsuflare prin ger care îngheaţă şi în- spăimîntează sufletul duşmanului.Barda dreptăţii ajunge pînă în cer, înălţîndu-l pe Vodă la nivelul unui munte.În spaimă mare şi groază, acţionînd fără control asupra unicelor forţe ce sînt în folosul lor, adică asupra cailor care sînt destinaţi pentru a-i duce în ţara lor păgînă, Paşa cu oştirea sa, cu ochii de sînge, cu barba vîlvoi, îşi rupe propriile haine care precum de la lărgimea care exprimă bogăţia lor, l-ar ţine în loc, pentru a-şi primi pe- deapsa bine meritată.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.