Pasa Hassan demonstratia ca este balada culta

Trimis la data: 2012-11-28
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.47 / 10
Downloads: 0
Autor: bia98
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Balada culta este opera epica in versuri, in care sunt narate fapte si intamplari deosebite, personajele fiind puse in antiteza, elementele reale impletindu-se cu cele fabuloase. George Cosbuc, scriitor de marca al literaturii romane imprezioneza prin varietatea de teme si motive literare abordate in operele sale.
Opera epica Pasa Hassan, al carei autor este George Cosbuc, are actiunea plasata in trecutul istoric, si anume relateaza in intamplarile tragice din timpul bataliei de la Calugareni, iar accentul cade pe confruntarea dintre cei doi conducatori. Actiunea afiseaza o intamplare cu caracter istoric. Autorul folosind ca modalitate de expunere principala evocarea perioadei domniei lui Mihai Viteazul si anume, episodul luptei de la Calugareni contra cotropitorilor turci .

Firul epic se desfasoara in etape, ce se constituie in momentele subiectului. In expozitiune se prezinta saptiul: campul de lupta , si timpul , sugerat indirect prin numele personajelor atestate documentar, ce se dezvaluie treptat. Prin ochii lui Hassan se dezvaluie imaginea campului de lupta, romanii avandu-l in frunte pe Mihai Viteazul , acestia infaptuind impreuna minuni de vitejie.

Intriga o reprezinta zarirea de catre domnitorul roman a lui Hassan si provocarea acestuia la o confruntare directa .Se evidentiaza acum spiritul de sacrificiu si demnitatea lui Mihai , prin antiteza cu lasitatea cotropitorului turc ce sta departe de campul de lupta si fuge din fata infruntarii directe . In desfasurarea actiunii se prezinta fuga lui Hassan spaimei pe care o resimte din cauza vitejiei si impetuozitatii domnitorului roman.

Frica il determina pe Hassan sa ii contureze lui Mihai un portret hiperbolizant , in care toate trasaturile domnitorului sunt evidentiate cu ajutorul metaforei: Salbatecul voda e-n zale si fier/ Si zalele-I zuruie crunte/ Ggantica poarta o cupola pe frunte/ Si voda-I un tunet rasufletul ger/ Si barda din stanga-I ajunge la cer/ Si voda-i un munte.

In deznodamant, conducatorul turc reuseste sa ajunga in tabara turceasca scapand de urmarirea lui Mihai, fiind aparat de bei, ce ii dau dreptate pentru fuga lui. Personajele acestei opere literare sunt prezentate in antiteza, trasaturile lor fiind hiperbolizante. Mihai Viteazul este simbolul libertatii al luptei pentru unitate nationala, principala sa trasatura de caracter fiind patriotismul.

El capata insusiri ale eroilor legendari in ochii ingroziti ai pasei , care da dovada de lasitate in ciuda faptuluica vroia sa cotropeasca Tara Romaneasca. Personajele colective armata romana si cea turca, au rolul de a evidentia vitejia si curajul domnitorului roman care spulbera pe turci si isi conduce ostenii spre victorie. Personajele principale sunt prezentate in antiteza, iar prin faptul ca numele personajului negativ apare si ca titlu al operei, pune in evidenta calitatile lui Mihai Viteazul, care devine si erou.

Mihai Viteazul reprezinta tipul conducatorului curajos, viteaz, patriot, iar pasa Hassan tipul conducatorului las si demn de mila. Hiperbola folosita in caracterizarea eroului roman amplifica fabulosul, si il transforma astfel pe Mihai Viteazul intr-un personaj de legenda (Gigantica poart-o cupola pe frunte, Si vorba-i e tunet, rasufletul ger, Iar barda din stanga-i ajunge la cer, Si voda-i un munte).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.