Pasari de Prada

Trimis la data: 2006-03-11 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 19
Autor: Irina Stamache Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pasările de prada sunt răpitoare înnăscute – talentul si îndârjirea lor le fac campionii necontestaţi ai lumii pasărilor. Stăpânii aerului, inzestrati cu o acuitate vizuala deosebita, isi capturează si devorează victimele cu ajutorul ghearelor îndoite si al pliscurilor încovoiate. Atributul de „pasare răpitoare” sau „pasare de prada” se utilizează de obicei pentru desemnarea pasărilor din familia numita Falconiformes sau răpitoare de zi. Acest ordin mare si ramificat cuprinde circa trei sute de specii, printre care diverşi vulturi, ulii, ereţi si şoimi.

Caracterul lor de răpitoare se poate observa la prima vedere, deşi la alte specii carnivore acesta nu este întotdeauna atât de evident. Lupii de mare si familia sfranciocilor deşi sunt răpitoare de temut, nu fac parte din categoria răpitoarelor de zi. Nici bufnita nu este in aceasta categorie, deşi acuitatea vizuala si ascuţimea ghearelor nu sunt mai prejos decât ale vulturilor.

Deşi răpitoarele de zi nu se pot defini complet pe baza unei singure caracteristici, totuşi putem afirma ca in general aceste pasări sunt carnivore si ca in meniul lor figurează o mare varietate de vietati, începând de la insecte si reptile, pana la pasări si mamifere. Cu modul lor de viata carnivor, ele sunt ajutate de pliscul lor încovoiat si puternic, cu ajutorul căruia sfarmă prada.

Majoritatea răpitoarelor de zi isi prind si omoară singure prada. In contrast cu alte pasări răpitoare, transporta prada cu picioarele terminate in gheare încovoiate, nu cu pliscul. Excepţie fac hoitarii, care s-au specializat in consumul de cadavre.

Din modul lor de hrănire rezulta si faptul ca picioarele lor nu sunt deosebit de puternice si se termina in multe cazuri cu gheare teşite. Răpitoarele de zi – fie ca vânează animale vii, fie consuma cadavre – isi desfasoara activitatea ziua. Exista specii, spre exemplu vindereul de seara, care vânează in amurg, dar nici una este activa in timpul nopţii.

Din aceasta cauza ele se numesc răpitoare de zi, in contrast cu bufnitele care duc o viata de noapte. Specia răpitoarelor de zi este una dintre cele mai răspândite de pe glob: reprezentaţii săi se găsesc pe toate continentele, cu excepţia Antarticii. Speciile lor s-au adaptat la cele mai diferite forme de viata, începând din vârful munţilor si jungle, pana la mlaştini si tundre.

Migrarea pasărilor de prada
Multe specii din ordinul răpitoarelor de zi isi petrec iarna si vara in locuri diferite. Unele călătoresc sa evite vicisitudinile climaterice, altele ca sa exploateze oportunitatile sezoniere in materie de alimentaţie. Speciie care se hrănesc in special insecte, de exemplu viesparul si vânturelul tărcat, migrează vara in nord, deoarece insectele apar in număr mai mare atunci. Odată cu aproprierea iernii, insectele încep sa dispară si pasările sunt nevoite sa pornească spre sud.

Urmărirea prăzii
Răpitoarele de zi care vânează alte pasări urmăresc traseul prăzii de-a lungul anului. Şoimul Eleonora, spre exemplu, isi întârzie perioada de împerechere pentru ca puii sa iasă in perioada in care cintezoiul traversează in număr mare patria ei mediteraneana. Datorita temporizării corespunzătoare, şoimii dezvoltaţi pot strânge uşor cantitati suficente de hrana pentru alimentaţia proprie si a puilor. Alte specii, printre care şoimul calator, nu călătoresc departe. Uneori fac un drum de doar cativa kilometrii de la cuibul din munţi, pana la locul de iernat de pe tarmul marii.

In timpul migrării răpitoarele de zi se străduiesc sa-si aleagă drumul astfel încât sa nu fie nevoite sa zboare mult pe deasupra marii deoarece s-au specializat pentru zborul planat si nu au putere suficienta pentru zboruri lungi. Au insa proprietatea formidabila de a zbura fara batai din aripi, cu o coordonare uimitoare a aripilor întinse. Printre speciile variate ale răpitoarelor de zi, găsim maeştri ale multor tipuri de zbor. Putem trage multe concluzii pornind doar de la forma aripilor, spre exemplu modul in care zboară si vânează.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.