Pasari rapitoare

Trimis la data: 2010-01-12
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.02 / 10
Downloads: 1383
Autor: Danutzzz1992
Dimensiune: 1453kb
Voturi: 54
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Pasari rapitoare
Pasari rapitoare este un termen uzual pentru păsările din ordinul Falconiformes, speciile care fac parte din acest ordin este o temă controversată şi cuprinde între 3 şi 5 familii. In general sunt integrate în acest ordin familia Accipitridae (ulii, şerparii), Falconidae (şoimii) şi Pandionidae (vulturul pescar) ca şi pasărea secretar. Mai demult aici erau încadrate şi familia Cathartidea (condorii), aceştia fiind mai nou încadraţi de unii în ordinul Ciconiiformes. In grupa păsărilor răpitoare fiind încadraţi printre alte specii vulturul, uliul şi şoimul ca şi unele specii din familia Aegypiinae (vulturi pleşuvi), (Accipitridae) (acvile), (Strigidae), (bufniţe) şi (harpii).
Referat despre Pasari rapitoare
Caractere generale
Corpul păsărilor răpitoare este robust cu piept dezvoltat, corpul fiind relativ scurt. Capul este mare în raport cu corpul, au ochii mari bine dezvoltaţi, gâtul scurt şi musculos. Păsările au un cioc ascuţit puternic, partea superioară a ciocului este mai lungă şi încovoiată în jos. Picioarele păsărilor răpitoare sunt puternice cu degete prevăzute cu gheare lungi încovoiate şi ascuţite. Aripile păsărilor sunt bine dezvoltate lungi cu pene lngi care le permite o planare în zbor timp îndelungat.

Organele de simţ
Organele de simţ cel mai bine dezvoltate la aceste specii sunt văzul şi auzul. Păsările au în ochi pe retină două pete galbene (Fovea centralis) care le asigură o vedere binoculară clară la distanţe mari. Comparat cu vederea omului o pasăre răpitoare are o văzul de 4 ori mai bun ca omul, păsările pot deosebi şi culorile.

Hrana, răspândire
Cele mai multe specii sunt carnivore, prada la unele din ele fiind cadavre (vulturii pleşuvi). Păsările răpitoare se pot întâlni cu excepţia Antaecticii pe toate continentelelumii. In Europa speciile mai răspândite fiind Aquila chrysaetos, Falco tinnunculus şi Buteo buteo.

Urmărirea prăzii
Răpitoarele de zi care vânează alte pasări urmăresc traseul prăzii de-a lungul anului. Şoimul Eleonora, spre exemplu, isi întârzie perioada de împerechere pentru ca puii sa iasă in perioada in care cintezoiul traversează in număr mare patria ei mediteraneana. Datorita temporizării corespunzătoare, şoimii dezvoltaţi pot strânge uşor cantitati suficente de hrana pentru alimentaţia proprie si a puilor. Alte specii, printre care şoimul calator, nu călătoresc departe. Uneori fac un drum de doar cativa kilometrii de la cuibul din munţi, pana la locul de iernat de pe tarmul marii.

In timpul migrării răpitoarele de zi se străduiesc sa-si aleagă drumul astfel încât sa nu fie nevoite sa zboare mult pe deasupra marii deoarece s-au specializat pentru zborul planat si nu au putere suficienta pentru zboruri lungi. Au insa proprietatea formidabila de a zbura fara batai din aripi, cu o coordonare uimitoare a aripilor întinse. Printre speciile variate ale răpitoarelor de zi, găsim maeştri ale multor tipuri de zbor. Putem trage multe concluzii pornind doar de la forma aripilor, spre exemplu modul in care zboară si vânează.

Răpitoarele de zi au in general aripi lungi si late, ce dezvolta o putere de ridicare mare. Speculând curenţii calzi de aer in ridicare si curenţii din împrejurimea vârfurilor munţilor, vulturii, vultarii si condorii zboară aproape fara consum de energie. Sunt capabili sa stea zile întregi in aer asteptand atenţi apariţia prăzii. Una din speciile cele mai interesante de vulturi din Africa (Helotarsus Ecaudatus Daud ) se caracterizează printr-un zbor foarte special. Un exemplar dezvoltat complet poate avea distanta intre vârfurile aripilor întinse de doi metri, dar coada lui este scurta. Daca isi aseaza aripile pe spate, pare fara coada. Deoarece este nevoit sa caute cadavre pe o arie întinsa, zboară uneori cu viteza de 80km/h. Rareori executa batai de aripi, deoarece poate castiga forta de ridicare din cei mai slabi curenţi de aer.

Puii
Numărul de oua variază intre 1 si 6, speciile mai mari având mai puţine. Încep clocirea aproape din momentul in care au depus ouăle, astfel daca sunt mai multe oua in cuib puii nu ies in supravieţui. acelaşi timp. Acest aspect este important, pentru ca pasările de prada au o alimentaţie mai incoerenta si nesigura. Daca cumva se imputineaza rezerva de mâncare, măcar puii care au ieşit primii au şansa de a supravieţui. Puii pasărilor răpitoare se dezvolta mai lent fata de alte specii. Hrănirea lor este datoria ambilor parinti, deşi de multe ori femela este cea care pune mâncare in gura puilor. Puii invata greu sa zboare. Parintii ii hrănesc si după primul zbor reuşit. S-a observat ca adulţii isi invata puii sa zboare, lundu-si o bucata de mâncare in gura si zburând de la pui, aceştia fiind nevoiţi sa zboare după mâncare.

Pasarile de prada rapitoare de zi sunt :
ULIUL DE CAMP PESTRIT. Ulii de camp, rude ale vulturilor au corp usor, aripi lungi si sunt maestrii zborului lent, in apropierea solului. Acestia vaneaza pe arii intinse. In general, pasarile de prada se hranesc cu alte pasari sau animale mici cum ar fii soarecii sau alte rozatoare. Unele pasari cum ar fi vultanii se hranesc cu cadavre sau hoituri avand o « masa gratuita ».

SOIMUL CALATOR este specia de pasare cea mai raspandita pe glob. Aceasta pasare rapitoare se arunca asupra prazii cu o viteza de 300 km/ora asupra prazii. Este raspandit pe toate continentele cu exceptia Antarcticii.

GAIA ROSIE. Gaile sunt pasari rapitoare de statura mare, cu aripi lungi si penele din coada in forma de V. Aceste pasari se hranesc cu mortaciuni.

VINDEREUL NAKINGIAN. Caracteristica vindereilor este ca aruncandu-se in directia vantului, poate pluti pe loc.Se estimeaza ca vazul vindereilor este de 8 ori mai bun ca al omului.

VULTURUL PESCAR.Specia respectiva petrece iarna in Africa, unde vaneaza pesti din ocean.

VULTURII PLESUVI SURI RUPPEL se hranesc cu cadavre. Sunt chei pe cap si pe gat asfel penele nu li se murdaresc cu sange.

ACVILA DE MUNTE are aripi late de 2 metrii, find una din dintre pasarile rapitoare cele mai puternice. Ghearele acesteia sunt ascutite si cu acestea ea isi omoara prada.

ACVILA DE MARE CU CAP ALB isi cauta de mancare iarna. Se hraneste cu animale mai mici si este simbolul national al Statelor Unite .

SERPARUL NEGRU. Serparii negri traiesc in Africa, Asia si Europa de Sud. Se hranesc cu serpi, soparle si alte animale taratoare.

VULTURUL VERREAUX.
VANTURELUL ROSU. Vindereii apartin ordinului soimilor si consuma in general mamifere mici soareci, rozatoare si alte mamifere.


SECRETARUL SAU VULTURUL SERPAR. Este cea mai speciala dintre speciile de prada, si formeaza o specie distincta. Vaneaza pe jos si nu se ridica cu placere in aer – prefera sa fuga chiar si cand este in primejdie. In savana se hraneste cu cosasi, lacuste soparle care cuibaresc pe hol. Chiar si serpii cad victima loviturilor lui puternice si bine directionate. Secretarul a primit numele de la penele lungi din spatele urechilor, acesta seamana cu stiloul pe care secretarii il tineau dupa urechi in timp ce lucrau.

VINDEREUL ROSU este una din cele mai cunoscute pasari rapitoare. Si acesta se avanta uneori in urmarirea prazii, dar de obicei vaneaza cu o tehnica diferita.Isi extinde aripile cu varf ascutit si deschide penele cozii in forma de evantai, asteftand aparitia rozatoarelor mici in iarba. In momentul in care observa prada, cade liber cu ghearele desfacute si aripile inchise peste ea.

CONDORUL este cea mai mare pasare rapitoare care traieste in Anzi. Distanta dintre varfurile aripilor intinse ajunge la peste 3 metri.

SOIMUL PITIC DIN INDIA, care are distanta dintre varfurile aripilor intise de doar 16 cm adica este cat un cintezoi

VULTURUL CURCAN este foarte puternic, are ciocul mare si ascutit. Poate sa despice pielea dura si muschii pe care alte specii nu le pot despica.

ULIUL PORUMBAR care vaneaza animale mici si pasari. Acesta traieste in padurile din America de Nord
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.