Pasivarea spontana a materialelor metalice

Trimis la data: 2014-08-19 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: anca.sorescu Dimensiune: 62kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In solutii diluate metalul se dizolva dupa mecanismul coroziunii metalelor in acizi si viteza de coroziune creste odata cu concentratia acidului.
Desi expusa intr-un electrolit in conditii in care coroziunea este posibila termodinamic, o suprafata metalica devine pasiva cand ramane vizibil neschimbata pentru o perioada de timp nedefinita; pasivarea consta in inhibarea cinetica a procesului de coroziune.

In stare de pasivitate metalele sunt practic imune la coroziune si, din punct de vedere electrochimic, se comporta ca metalele nobile inatacabile. Trecerea unui metal din stare activa in stare pasiva este conditionata de atingerea parametrilor critici de pasivare: iCR si i�"p, fie prin polarizare anodica de la o sursa exterioara de curent, fie prin reducerea unui oxidant, prezent in mediul de coroziune, care indeplineste anumite conditii.

Un metal expus intr-o solutie corosiva sufera pe suprafata lui doua procese: oxidarea metalului si reducerea agentului oxidant din solutie. Pentru un metal care prezinta tranzitia activi��pasiv, acest fapt poate fi ilustrat prin suprapunerea curbei de reducere catodica a oxidantului peste curba anodica a metalului.Cele trei curbe catodice reprezinta procese de reducere controlate de polarizatia de transfer de sarcina (comportare Tafel), avand diferite densitati ale curentului de schimb, i0. Considerand cazul (1), aplicarea teoriei potentialului mixt (Wagner si Traud) indica existenta unui singur potential stabil in punctul A, in care este indeplinita conditia ca viteza totala de reducere sa fie egala cu viteza totala de oxidare.

In cazul (2) exista trei puncte (B, C si D), in care este indeplinita aceasta conditie. Totusi, punctul C nu reprezinta o stare stabila, fiind situat in domeniul de tranzitie. Deci, numai potentialele corespunzatoare punctelor B si D sunt stabile pentru acest sistem. Punctul B este situat in domeniul activ si corespunde unei viteze de coroziune ridicate, in timp ce punctul D este situat in domeniul pasiv si viteza de coroziune corespunzatoare este foarte mica. Pentru cazul (3) exista un singur potential stabil, corespunzator punctului E, situat in domeniul pasiv.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.