Pastelurile sufletesti

Trimis la data: 2014-10-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: anamariat
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru a incepe incursiunea noastra in lumea pastelurilor pillatiene mi se pare a fi necesar sa incepem cu clasificarea pastelului romanesc, facuta de Mircea Tomus in Antologia pastelului romanesc. El vede pastelul scindat in doua variante de baza, si anume un pastel de tip traditionalist si unul de tip modern despre care afirma ca: ,,...pastelul de tip traditionalist presupune o armonie , tendinta spre o armonie sau regretul dupa o armonie distrusa a celor doi termeni -om si mediu-, pe cind cel de tip modern e subminat de o tensiune nascuta din imposibilitatea vreunui acord intre ei.
Natura pastelului traditionalist e una geometrica, univers leibnitzian supus ideii, care e profund rationala...."
Pastelistul de tip traditionalist se caracterizeaza prin faptul ca el vede natura domesticita, el cultiva tema vestigiilor treutului si a satului dorind sa construiasca o opera durabila, pe cand cel de tip modern se caracterizeaza prin faptul ca cultiva mai ales tema orasului, alcatuind un univers haotic de neanteles. Din cele afirmate pana acum putem afirma ca Ion Pillat se incadreaza in categoria pastelistilor de tip traditionalist chiar daca putem vorbi si despre aspecte moderne din poezia lui.

Ion Pillat ni se releva ca un virtuos pastelist in volumul Pe Arges in sus, reantalnirea poetului cu peisajul argesean, dupa o perioada de pelegrinari, a avut o importanta majora in lirica pillatiana iar locurile copilariei care sunt reconstituite in acest volum sunt pline de vibratie sufleteasca. Din imbinarea acestei vibratii sufletesti cu elementale cromatice si cu cele olfactive si auditive reiese o adevarata arta a carei ilustrare este indiscutabil poezia In vie:
Eugen Lovinescu era de parere ca: ,,Ar fi o interesanta comparatie de facut intre Pastelurile bardului de la Mircesti si poeziile cintaretului Floricai, nu pentru diferentierile de fond asupra carora ne-am oprit ci pentru evolutia formei;

printr-o astfel de comparatie s-ar putea preciza, prin pilde, progresul realizat nu numai de limba, ci si de expresia poetica, prin intelectualizarea si rafinarea imaginii. "
Dupa cum observa si Eugen Lovinescu intre pastelurile lui Alecsandri si cele ale lui Pillat exista numeroase diferente, la care o vom adauga si noi pe aceea ca pe cand Alecsandri zugraveste anotimpurile si locurile in general, elemente tipice ale peisajului, Pillat zugraveste un colt determinat al naturii, si anume dealul de la Florica, satul Izvorani, padurea din Valea Mare, lunca Argesului, parcul Golestilor, etc:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.