Pasteureloza porcina

Trimis la data: 2014-08-25
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Relu_G
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Receptivitate: purceii intarcati, grasunii si adultii.
P. multocida este comensala a mucoasei respiratorii la porcine producand boala prin autoinfectie in urma debilitarii organismului, prin infectii prealabile cu alti germeni sau a expunerii la unii factori externi stresanti. Prin pasaje pe mai multe animale, virulenta germenilor creste in timp.
Calea de patrundere si eliminare este reprezentata de calea respiratorie si mai putin cea digestiva.
Evolutie : sporadica sau endemica; are caracter stationar
Perioada de incubatie: 12-24 ore.
Forma acuta: poate fi septicemica sau cu localizare pectorala.
Forma acuta septicemica - febra, dispnee, congestia si apoi cianoza extremitatilor si abdomenului. O manifestare caracteristica o reprezinta edemul glosofaringian, care este pastos, creste repede in volum si determina dificultati in respiratie

Forma acuta pectorala: poate apare ca atare sau ca urmare a formei septicemice fiind insotita in plus de manifestari respiratorii (tuse, dispnee, jetaj). Pot aparea si manifestari digestive si eritem cutanat.
Forma cronica: este cea mai comuna si se manifesta prin apetit capricios, cahexie, dispnee de efort, tuse intermitenta, uneori artrite, dermatite crustoase si diaree cu fecale urat mirositoare.

Tablou morfopatologic:
In formele septicemice se pot constata: diateza hemoragica, edem pulmonar , exsudate in cavitatile seroase, edem perifaringean. Edemul pasteurelic poate fi intalnit uneori la nivelul peretelui stomacal, in jurul plagilor de castrare sau la locul de injectare a unor vaccinuri.
In formele acute pectorale - pneumonie fibrinoasa , pleurita serofibrinoasa, pericardita serofibrinoasa.
In forma cronica - pneumonie fibrinonecrotica, pleurita si pericardita fibrinoasa, necroze ale formatiunilor limfoide, uneori artrite serofibrinoase si enterita catarala.

Forma supraacuta: dureaza maxim 24 ore si se manifesta cu febra, anorexie, dispnee si tuse. Animalul bolnav prefera pozitia cainelui sezand sau decubitul si in ultima faza poate prezenta respiratie bucala si jetaj serosanguinolent spumos. Ocazional pot apare diaree si voma
Forma acuta: dureaza cateva zile si se manifesta cu febrilitate, dispnee de tip abdominal, tuse, uneori respiratie bucala
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.