Pastor de fulgi de Ana Blandiana

Trimis la data: 2009-05-26
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 8.02 / 10
Downloads: 2384
Autor: Vica
Dimensiune: 4kb
Voturi: 158
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poeta de o sensibilitate deosebită şi de o personalitate puternică, Ana Blandiana îmbină liricul şi civilul, meditaţia şi opinia.Una dintre fascinantele ei poezii este "Pastor de fulgi".
Prezenţa geniului liric în poezie exprimă sinceritatea şi dorinţă.Genul liric poate fi asemănat cu o fire romantică dar totodată şi visătoare.

Versurile:
„Mi-ar plăcea să mă fac păstor de fulgi,
Să am în grijă turme mari de omăt”,
ne sugerează visul enorm.Prin cuvîntul „păstor”, înţelegem însuşi chipul sfînt al lui Isus Hristos,prin cuvîntul „fulgi”, simplele fiinţe de pe Pămînt, iar „turme mari de omăt”, sînt mulţimea de fiinţe.Fiecare dintre aceşti oameni sunt trecători.

De aceea genul liric, ar vrea să ducă fiinţele, oamenii de pe Pămînt prin împărăţia cerurilor, unde domină numai binele, pacea, liniştea, credinţa, sinceritatea,adevărul şi nu ura, invidia, răul şi lăcomia, pentru ca mai apoi, să îi întoarcă la locul lor, credincioşi, sinceri, neprefăcuţi, liniştiţi şi binefăcători.

„Nopţi clinchetitoare în poezie sunt imaginile drept timpul zguduitor cînd genul liric priveşte îndelung, medi- tativ la suferinţa fiinţelor înconjurate de o plasă a răului şi întunericului, dîndu-şi seama că nu mai poate face nimic pentru mulţimea de oameni legaţi strîns în plasă.

Vara este asemănat cu timpul cînd turmele de omăt, oamenii, se topesc.Anume atunci ei sunt aşteptaţi să fie duşi în pămînt, iar mai apoi sufletele lor sunt duse ca într-o migraţie în împără- ţia cerurilor, pentru totdeauna.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.