Patima rosie

Trimis la data: 2004-11-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 15
Nota: 8.35 / 10
Downloads: 1305
Autor: Marius Cernat
Dimensiune: 30kb
Voturi: 55
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scena 1.La deschiderea cortinei, in scena se afla Tofana si Sbilt, varul acesteia, care discuta in contradictoriu despre preocuparile lor intelectuale. Tofana este studenta in ultimul an la Litere si Filozofie si se pregateste pentru examenul de licenta, fapt ce starneste dispretul lui Sbilt, care considera ca scriitorii nu sunt originali, asa cum este el, care de 12 ani lucreaza la un “op monumental”.
Tofana este ironica, repro- sandu-I ca el nu a fost in stare sa scrie “macar un rand” la opera memo- rabila cu care numai se lauda, dar pe care nu este in stare nici sa o in- ceapa, nicidecum sa o si termine.Timp de 12 ani Sbilt se rezumase vor- bind despre marea sa opera.

Jignit, barbatul reactioneaza enervat, amin- tindu-I ca sunt rude de sange, ca amindoi il mostenesc pe bunicul lor, care fusese un hingher strasnic, afirmatie din care razbate veneratia pe care I-o poarta: “Strasnic Hingher”.
Numele “Sbilt” venea de la instrumentul cu care hingherii prindeau cainii ca apoi sa-I omoare.

Bunicul lor fusese hingher si nepotul avea si acum un adevarat cult pentru maiestria cu care acesta isi exercitase aceasta indeletnicire: “Bunicul nostru isi facea meseria cum face ade- varatul artist arta pentru arta!”Tanarul este entuziasmat de personali- tatea bunicului, mai ales pentru ca acesta isi facea datoria cu pasiune, nu atat pentru banii “pe care li castiga pentru fiecare cap de caine”, ci mai ales pentru faptul ca “se topea de fericire la zvacniturile dobitocu- lui sugrumat de sbilt…”Tofana isi da seama ca el afisa, ca de obicei, o atitudine de intelectual superior, dar venise numai ca sa capete de la ea bani: ‘Latri, ca la urma sa sfarsesti prin a-mi cere bani”.
La indemnul Tofanei de a-si gasi ceva de lucru, Sbilt riposteaza cu dispret: “Numai dobitoacele muncesc”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.