Patima rosie de Mihail Sorbul

Trimis la data: 2017-05-14
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.32 / 10
Downloads: 0
Autor: rotaru_maria64.
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dramaturgia romaneasca in perioada interbelica
Prezentarea personajului principal - Tofana
Mihail Sorbul s-a nascut la Botosani in 1885. A debutat in 1908 cu piesa Vant de primavara publicata in Convorbiri critice. Scriitorul a intrat in constiinta publica o data cu succesul inregistrat de comedia- tragica Patima rosie in 1916. A fost jucata in premiera pe scena Teatrului National din Bucuresti. Spectacolul a avut succes in randul publicului dar si la critica de teatru a vremii. Presa locala a comparat eroina piesei cu Fedra lui Jean Racine.

Actiunea dramatica, concentrata in trei acte, se petrece in Bucuresti inaintea Primului Razboi Mondial. Frumoasa Tofana Sbilt, studenta in ultimul an la Litere si Filosofie, traieste in concubinaj cu un fiu de senator, Castris, acceptand sa fie intretinuta de acesta. Se foloseste de averea si familia lui Castris pentru a-si lua licenta si a obtine un post de profesoara in Bucuresti. In casa lui Castris apare Rudy, barbat frumos si superficial care si-a abandonat studiile plecand in strainatate in cautarea marii sanse a vietii. Nu a reusit sa se realizeze prin merite proprii, acceptand sa fie intretinut de femeile cu care traise.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.