Patologia aparatului respirator

Trimis la data: 2014-08-31
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana_N
Dimensiune: 55kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fumatul, cuantificat in numarul de pachete-an (=numarul de pachete de tigari fumate pe zi x numarul de ani in care pacientul a fumat), se coreleaza specific cu prevalenta BPOC.
Daca, dupa 30 de ani, nefumatorul sufera o scadere anuala fiziologica a VEMS cu 15-30 ml, la fumator declinul este de 2-5 ori mai accelerat. Renuntarea la fumat readuce acest declin la limita superioara a normalului.Totusi, mai putin de 20% dintre fumatori dezvolta de-a lungul vietii BPOC, ceea ce demonstreaza ca efectele fumatului sunt modulate de factori genetici inca incomplet cunoscuti.
Renuntarea la fumat nu determina obligator rezolutia procesului inflamator bronho-pulmonar: exista deci mecanisme de autopropagare a bolii ignorate in prezent.
2.Bronhodilatatoarele anticolinergice si beta-agoniste se administreaza in doze mai mari decat cele uzuale si, eventual, se asociaza.
Pot asigura o crestere a VEMS cu 15-30% pe o perioada de 60-120 minute, cu conditia unei tehnici de inhalare adecvate.
ATENTIE: asocierea si de metilxantine nu aduce beneficii simptomatice sau de performanta suplimentare.
3.Antibioterapia se instituie pe criteriul exclusiv clinic al sputei cu aspect purulent.

Frotiul Gram / examenul bacteriologic al sputei raman rezervate cazurilor rezistente la antibioterapia empirica initiala.
Avand in vedere spectrul bacterian implicat in acutizarile BPOC, antibioticul de prima intentie = amoxicilina (500 mg/8 ore, p.o., sau parenteral in functie de toleranta digestiva si starea clinica a pacientului).Initial HHC 100 mg/6 ore i.v, timp de 3 zile
-Apoi p.o., prednison 60 mg/zi, doza unica matinala, scazuta la ficare 4 zile cu cate 20 mg, maxim 10-14 zile .
ia� Pacienti ambulatori:

-Prednison p.o., 40 mg/zi, 5-10 zile, scazand ulterior doza cu cate 10 mg la fiecare 2 zile, maxim 10-14 zile
La sfarsitul tratamentului: Control spirometric: daca VEMS a crescut cu cel putin 25% fata de valoarea initiala, corticoterapia poate fi continuata pe termen lung (=corticosensibilitate), dar exclusiv pe cale inhalatorie.5.Suportul ventilator (ventilatia mecanica non-invaziva sau invaziva) se adreseaza numai acutizarilor severe care necesita internarea in serviciul de terapie intensiva.

Definitie: Astmul bronsic = inflamatie cronica a cailor respiratorii pe fondul careia o multitudine de stimuli nespecifici pot produce episodic constrictia generalizata si tranzitorie a conductelor aeriene (bronhospasmul).Principala caracteristica: extrema variabilitate simptomatica de la pacient la pacient, iar la acelasi pacient de la un episod acut la altul.Epidemiologie: Pe plan mondial
3-8% din populatia globului. costurile asociate astmului bronsic depasesc pe cele legate de tuberculoza si SIDA la un loc.
In Europa, prevalenta astmului este de aproape 2 ori mai mica decat cea a BPOC Tablou clinic: Clinica astmului bronsic in criza este dominata de triada:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.