Patologia peretelui abdominal

Trimis la data: 2007-04-28
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.28 / 10
Downloads: 737
Autor: Karinna
Dimensiune: 6kb
Voturi: 77
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Herniile sunt : -congenitale;
-dobandite;

Ambele se adreseaza traiectelor si punctelor slabe abdominale.Orice formatiune care strabate abdomenul dinspre profunzime spre exterior creaza un punct slab. Ex. cicatricea ombilicala.
O hernie ombilicala la un nou nascut poate cuprinde 2/3 din intestinul subtire.

Mecanismul de producere a herniilor : orice punct slab abdominal poate constitui calea de formare a unui sac herniar datorita presiunii pozitive din cav. abdominala.

Varietatile herniilor congenitale sunt identice cu cele dobandite ,cea mai frecventa este hernia oblica externa.

1.punctul herniar in care sacul herniei sa angajat dincolo de orificiul extern profund.
2.sacul a depasit si se gaseste intre cele 2 orificii.
3.Hernia depaseste sacul herniar ,hernie inghinoscrotala.
4.hernia coboara la nivelul testicolului.

Aceste hernii pot contine intestin subtire ,mare epiplon si intestin gros, portiunea mobila a xifoidului sau colonul transvers.Uneori volumul herniei este impresionant fara a avea complicatii.

Simptomatologie :

-formatiunea herniara o traducem prin aparitia unor formatiuni tumoral herniare.Aceasta formatiune se mareste de volum dar dispare in decubit dorsal in timpul efortului fizic.
-durerea este legata de efortul fizic , tuse.Tusea si defecatia supun musculatura abdominala la cea mai mare presiune.Pe masura ce timpul trece si hernia nu este tratata poate duce la complicatii majore, aderenta in sacul herniar a continutului cand sacul se mareste se transforma in hernie strangulata.
-hernie strangulata cu necroza de ansa si fistula externa.

Pierderea dreptului de domicilu,volumul fiind foarte mare ,vascularizatia si inervatia sa isi pierd functiile.

-la prezenta formatiunii tumorale ,durere ,si o jena continua in pozitie de repaus.

Complicatii : Ocluzia intestinala herniara in care avem toate elementele socului hemodinamic.

Plasmexodie-iesirea plasmei din patul vascular.Cand presiunea depaseste presiunea sistolica intervine fenomenul de ischemie.In soc apar toxine care sunt rexorbite de celelalte formatiuni nestrangulate ,apare socul toxicoseptic.Se deschide sacul si se produce fistula intestinala .Intervine faza de catabolism si ajunge in socul toxicoseptic.Pt. diagnostic se exploreaza tubul digestiv cu o substanta hidrosolubila.Diagnosticul se bazeaza pe elementele chimice.

A 2-a categorie ,herniile care se opereaza pana la varsta de 20 de ani. Cela de peste 30 de ani sunt hernii de slabiciune.(dobandite).
Intre cele congenitale si dobandite nu exista diferente de complicatii,cu diferenta ca sindromul aditional apare la cele congenitale prin faptul ca exista elemente din peritoneul visceral.

Majoritatea herniilor dobandite sunt complicate si sau cu fistule.Elementul de rezistenta se numeste inelul herniar .Apar fenomene de ocluzie prin rasucirea mezoului ,cand volumul ansei este f. mare cedeaza mezoul si sunt mai multe anse care coboara prin inelul herniei .Apar si la femei (hernii inghinolabiale).sunt mai putin frecvente decat cele inghinoscrotale.

Simptomatologia de debut este data de efortul intens .Tratamentul este exclusiv chirurgical.Toate procedeele chirurgicale au complicatii .Recidiva hernoara apare in 2 cauze :materialul genetic slab sau procedeul folosit pt.cura herniei este gresit si apare recidiva. Laparoscopic cura herniei se face prin protezare.
Protezarea externa – de cate ori procedeul abdominal depaseste constructiile anatomice se pot folosi endoproteze sau sutura acestora.

Putem corecta herniile mai vechi.Sunt hernii care pot apare de mai multe ori pe acelasi traiect .Procedeul cu plasa poate fi folosit fara a deschide cavitatea abdominala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.