Patologii si terapii comunicationale - Manipularea

Trimis la data: 2010-07-31
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.20 / 10
Downloads: 1
Autor: George Hundrescu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Asa numita "perioada de tranzitie" in care am intrat dupa caderea regimului totalitar, in absolutamente toate domeniile de activitate, se reflecta in presa romaneasca printr-un volum urias de schimbari intr-un interval de timp foarte scurt. O analiza asupra fenomenului de tranzitie in presa, subliniaza rapiditatea cu care peisajul mediatic romanesc postdecembrist s-a "occidentalizat", adoptand o serie de modificari pe care presa vest-europeana si americana le-au cunoscut intr-o perioada cu mult mai indelungata. Statutul rolurilor presei romanesti este inca in curs de clarificare, aceasta sarcina fiind asumata atat de jurnalisti cat si de analisti si teoreticieni ai sistemului mediatic.
Astfel, in cazul mass-media romanesti, tranzitia ridica inca multe probleme critice, cum ar fi dependenta de puterea politica, presiunile economice la care sunt supuse, necesitatea formarii profesioniste a jurnalistilor sau aspectele legislative privind obtinerea si utilizarea informatiilor de interes public.

Ceea ce teoria numeste "comunicare corporativa", se aplica in mass-media la toate nivelurile dar, in special, la cel al transmiterii mesajelor catre publicul larg, cand presa isi inhiba rolul de "informator" al opiniei publice si, utilizand instrumentele comunicarii corporative, il dezvolta pe cel de manipulator.Manipularea prin mass-media are o pondere extrem de mare si in plus are si un impact urias asupra publicului.

De mult timp nu a mai fost vazut in mass-media, o emisiune, un articol, un film, etc. care sa indemne omul la o creatie adevarata, care sa clarifice adevaruri istorice (istoria adevarata si nu cea masluita in scopul manipularii), care sa aiba un caracter "militant", de indemn la cunoastere sau la descatusarea energiilor enorme ce zac nefolosite in fiecare om.

In schimb, putem vedea pe ecranele televizoarelor sau prin ziarele noastre, stiri fara nici o noima, care in mod firesc nu ar trebui sa intereseze pe nimeni ("Nea Ion din satul X, a batut-o pe baba Floarea si a violat-o"), indemnuri la violenta, la abuzuri, la consumul de droguri si bauturi alcoolice, pornografie, telenovele, scandaluri, etc.Acesta nu este un simplu mecanism economic, legat de cerere si oferta. Asa-zisa "cerere" este o creatie artificiala a mass-mediei prin publicitate agresiva. Nu toti oamenii doresc sa vada, sa auda si sa citeasca, exact ceea ce mass-media prolifereaza la ora actuala in societatea contemporana.

Puterea in general, a reusit sa creeze niste "roboti" extrem de bine dresati. Un bun exemplu sunt cei din societatea occidentala, care nu va intarzia sa apara si la noi. Oamenii din occident sunt corect platiti, dar, totusi viata lor nu este chiar roz. Exista un echilibru extrem de precar, care se poate deranja imediat ce individul a iesit de "pe culoarul de alergare" ce i-a fost impus. Salariile mari incurajeaza achizitionarea de bunuri extrem de scumpe (masini si case in special), care nu se pot cumpara decat prin imprumuturi.

Aceste imprumuturi nu se pot plati decat din salarii extrem de bune, salarii care nu pot fi decat rezultatul unei munci sustinute. Si iata, cum s-a creat "robotelul"! Daca nu munceste i se ia casa! Cand a terminat de platit casa... sau pur si simplu, doar i-a crescut salariul, este incurajat sa-si cumpere o masina mai scumpa ("cea veche de trei ani nu mai este buna!") prin reclama si prejudecati ("Cum? Ai salariul de ... $ si nu-ti cumperi Porsche???"). Asa functioneaza mecanismul. Omul trebuie din rasputeri sa munceasca pentru salariu, pentru ca daca n-are salariu, n-are nici asistenta medicala si nici pensie la batranete.

Oamenii liberi din punct de vedere financiar, nu sunt foarte bine vazuti. Impozitele pentru acestia sunt enorme (de exemplu in Germania, la primirea unei mosteniri, deci a unor bani sau bunuri, pentru care s-a mai platit o data impozit, statul ia pur si simplu 40%), pretul locuintelor atinge cifre astronomice (pentru ca un om care are o casa are ceva, un bun material, care il poate lasa mostenire si care ii ofera un grad de libertate in plus).

Alt aspect al manipularii: prin idei "destabilizatoare". Totul in jurul nostru incurajeaza lenea (de ex. emisiunea Teleshoping, prezenta intr-o forma sau alta la mai toate televiziunile din lume, si nu numai), mita (in ziua de azi toata lumea spune ca fara un ciubuc nu se poate face cutare sau cutare lucru), parvenirea (marile atractii ale societatii au devenit miliardarii "aparuti peste noapte"), etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.