Patos

Trimis la data: 2013-09-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 8.41 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul provine din fr. pathos, gr. pathos "sufeAZrinta" (cf. pasho "a suferi"). In retorica antica denumea calitatea discursului sau a unei parti a discursului care avea drep 21321g64v t scop impresionarea publicului. Discursul patetic este opus celui etic (derivat din ethikos - in legatura cu moravurile), primul adresandu-se laturii sentimentale si impresionabile a spiritului, cel de-al doilea laturii rationale. Exista o intreaga tehnica de impresionare, teoretizata in artele retorice.
Exista o intreaga tehnica de impresionare, teoretizata in artele retorice. Un exemplu de P. gasim in celebrul discurs al lui Cicero Pro Milone (In favoarea lui Milo), in care oratorul creeaza P. prin descrierea imprejurarilor in care Clodius, adversarul lui Milo, a fost asasinat; din descriere rezulta intentiile sacre ale lui Milo, in contrast cu dezlantuirea brutala a lui Clodius.

Cum toate genurile au fost influentate in Antichitate de retorica, P. este prezent in toate: epopee (v.), tragedie (v.), istorie etc. Exista anumite teme, adevarate locuri comune, prin excelenta patetice, impotriva carora se naste o reactie violenta (Medeea ucigandu-si copii, Andromaca bocindu-1 pe Astianax etc.). Asianismul (v.) era curentul in care P. detinea cel mai important loc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.