Patria

Trimis la data: 2007-04-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.03 / 10
Downloads: 3670
Autor: Cadar Nedelcu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 793
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cele mai mari personalităţi ale lumii au afirmat că iubirea de patrie, de popor este unul din sentimentele sfinte care îi dă omului cel mai mare preţ . A te sacrifica pentru libertatea patriei, pentru binele poporului în mijlocul căruia trăieşti este prima datorie pentu fiecare om . Această temă se întâlneşte foarte des şi în creaţia poeţilor şi scriitorilor români. E vorba de o dinastie de cărturari români : Tadeu Hîjdeu ( 1769 – 1835 ), Alexandru Hîjdeu ( 1811 – 1872 ), B.P.Haşdeu (1838 – 1907 ), Iulia Haşdeu ( 1869 – 1888 ).
Ştim că B.P.Hasdeu a fost o personalitate cu un talent multilateral, un om de o rară erudiţie şi cultură, istoric, folclorist, lingvist, etnograf. A scris versuri, dramaturgie, publicistică, critică literară. E recunoscut ca un om de ştiinţă cu renume mondial; membru al multor societăţi ştiinţifice şi academice din diferite ţări.

Crezul poetului a fost mereu acesta: ,, De timpuri, din tot sufletul, sufletul poporului am îndrăgit.”
Despre Patrie Alexandru Hăjdeu spunea cu dragoste şi mîndrie:

„Da, eu cînt un singur cînt, -
Mie patria mea sfînta
Îmi insuflă nou avînt
Şi statornic simţămînt
Ce nu-i pot uita nicicînd,
Oricît viaţa mă frămîntă,-
Şi de aceea eu tot cînt
Patria-mi iubită,sfîntă!”

Idealul nemuritor al poporului simplu, chinuit de lupte şi asuprire a fost lupta de veacuri pentru libertate şi independenţă.
Vreau să spun că şi poemul „Dan căpitan de plai” de V.Alecsandri este una din cele mai importante opere în care V.Alecsandri evocă o pagină de glorie din trecutul istoric legendar al poporului nostru, al ţării noastre.

Personajele principale sînt însufleţite de o puternică dragoste de ţară, pe care ei o apără cu preţul vieţii. Bătrînul Dan este un erou popular, oştean de-al lui Ştefan cel Mare care trăieşte singuratic în munţi, amintindu-şi de vremurile eroice ale tinereţii sale cînd stătea cu mîndrie de strajă la hotarele ţării.

Deşi bătrîn, cînd natura, păsările îi comunică despre năvălirea tătarilor, Dan prinde la putere şi porneşte spre Ursan, vechiul său prieten, pentru ca să le stea în calea jăfuitorilor. Cu multă măiestrie e descrisă bătălia dintre cei doi eroi şi întreaga armată a tătarilor. Dan şi Ursan fac minuni de vitejie, ca în tinereţe, dar Ursan este rănit şi Dan, apărîndu-şi prietenul, cade în robie la tătari.

Fulga, fiica lui Ursan, curajoasă, pătrunde ca fulgerul în mijlocul duşmanilor şi-şi salvează tatăl. În acest moment sosesc arcaşii din Orhei şi-i alungă pe cotropitori peste hotarele ţării. Ghirai, însă, îl are prizonier pe Dan, pe care încearcă să-l înjosească, cerîndu-i să se dezică de credinţa srăbună în schimbul vieţii. Dan refuză cu demnitate: „Nu-mi trebuie a ta milă, nu vreau a tale daruri”, preferînd moartea. Pe el nu-l înspăimîntă greutăţile, nu acceptă compromisurile umilitoare. Este exemplu de demnitate, credinţă şi onestitate, înţelepciune, vitejie şi dragoste de patrie. Aceste calităţi îl impresionează chiar şi pe duşman, care îl numeşte „...tată”. După ce îşi ia rămas bun de la plaiul lui cel sfînt, Dan moare, trezind admiraţia hanului:

„ O, Dan viteaz, ferice ca tine care piere,
Avînd o viaţă verde în timpul tinereţii
Şi albă ca zăpada în iarna bătrîneţii!...”

Exemplul lui Dan, căpitan de plai, continuă să impresioneze generaţii de cititori.
„A fi patriot nu e un merit, e o datorie. Numai cine nu consideră iubirea de ţară o datorie, e în stare să se laude cu ea”, avea să afirme George Topârceanu, şi aşa despre acest lucru ne afirmă poetul M. Eminescu în „ Scrisoarea III”

Iubirea de patrie era pentru M.Eminescu un sentiment de cea mai înaltă probă pentru fiecare om.Adevărata dragoste de patrie nu se declară prin cuvinte, ci se adevereşte prin fapte. Acest model de comportament moral şi sentiment profund este zugrăvit în „Scrisoarea III” prin chipul lui Mircea cel Bătrîn. Opera face parte din ciclul celor cinci scrisori, care cuprind principalele teme din creaţia poetului: I- sensul vieţii şi al morţii ; II- valoarea artei şi a creatorului ; IV şi V- rolul dragostei în realizarea omului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.