Patrimoniul

Trimis la data: 2015-09-02 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 1 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: mariaana Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In dreptul francez modern, notiunea de patrimoniu a fost consacrata in Codul Napoleon. Redactorii acest acod nu au fost insa preocupati sa defineasca notiunea juridica de patrimoniu. Textele si, mai ales, principiile acestui cod au permis, dupa mai bine de o jumate de secol de aplicare practica, elaborarea teoriei personaliste a patrimoniului. Patrimoniul, fiind o emanatie a personalitatii si expresia fortei juridice cu care o persoana este investita ca atare, rezulta ca numai persoanele fizice si morale pot avea un patrimoniu, ca orice persoana are cu necesitate un patrimoniu, chiar daca ea nu poseda in prezent niciun bun, ca o persoana nu poate avea decat un singur patrimoniu in sensul propriu a cuvantului.

Textele si, mai ales, principiile acestui cod au permis, dupa mai bine de o jumate de secol de aplicare practica, elaborarea teoriei personaliste a patrimoniului. Patrimoniul, fiind o emanatie a personalitatii si expresia fortei juridice cu care o persoana este investita ca atare, rezulta ca numai persoanele fizice si morale pot avea un patrimoniu, ca orice persoana are cu necesitate un patrimoniu, chiar daca ea nu poseda in prezent niciun bun, ca o persoana nu poate avea decat un singur patrimoniu in sensul propriu a cuvantului.

Legatura dintre persoana si patrimoniu nu mai este doar implicita. Ea devine expilcita, mai mult, definitorie si fundamenteaza, in aceasta teorie personalista, ideea indivizibilitatii patrimoniului. Tocmai aceasta legatura a fost considerata, la un moment dat, o piedica in calea evolutiilor vietii comerciale. A aparut astfel, in scoala germana de drept civil, tendinta depersonalizarii patrimoniului. Teoria patrimoniului de afectatiune sau a patrimoniului-scop(Zweckvermogen) este rezultatul acestei tendinte.

Aceasta teorie a culminat, in ipoteza fundatiilor, cu recunoasterea existentei unui patrimoniu fara o persoana de la care sa emane. Compatibilitatea dintre teoria personalista a patrimoniului si teoria patrimoniului de afectactiune a devenit posibila pe masura ce subiectele colective de drept au fost recunoscute, in forme multiple, nu numai in dreptul public, ci in dreptul privat.

Ca si persoana fizica, persoana juridica (persoana morala) este titulara a unui patrimoniu propriu. Ca urmare, ideea de afectatiune a incetat sa mai submineze legatura indisolubila dintre patrimoniu si persoana fizica sau juridica, devenind temeiul recunoasterii divizibilitatii patrimoniului in mai multe mase de bunuri cu regimuri juridice distincte.

Stiri
  • pag. 1

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.