Patrologie - comentariu de text

Trimis la data: 2004-05-25
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.61 / 10
Downloads: 822
Autor: Catalin Panciu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 291
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poporul a primit pe Ioan , care era mai mic decat Hristos , cugetând şi inchipuindu-şi că el ar putea cumva să fie Hristos.Însă , pe Cel care a venit, mai mare decât Ioan el nu L-a primit.Vreţi să ştiţi de ce? Aflaţi. Se putea vedea botezul lui Ioan , însă botezul lui Hristos era nevăzut , Căci eu, zicea Ioan , vă botez cu apă , dar vine Cel care este mai mare decât mine , El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc.Dar când botează Iisus cu Duh Sfânt şi de pe altă parte când botează cu foc?Oare in una si aceeaşi clipă botează si cu Duh Sfant şi cu foc sau in două momente deosebite si diferite?Iar voi a zis el , veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt , nu mult după aceste zile.Apostolii au fost botezaţi si cu Duh Sfant după suirea Lui la cer , dar că ar fi fost botezaţi si cu foc Scriptura nu pomeneşte .
Referat pe semestrul al doilea la patrologie
Profesor:Preot David Pestroiu
Elev:Panciu Catalin
Tema:comentarea unui text dintr-un sfant parinte studiat pana acum


I

“Poporul a primit pe Ioan , care era mai mic decat Hristos , cugetând şi inchipuindu-şi că el “ar putea cumva să fie Hristos”.Însă , pe Cel care a venit, mai mare decât Ioan el nu L-a primit.Vreţi să ştiţi de ce? Aflaţi. Se putea vedea botezul lui Ioan , însă botezul lui Hristos era nevăzut , “Căci eu, zicea Ioan , vă botez cu apă , dar vine Cel care este mai mare decât mine , El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc”.Dar când botează Iisus cu Duh Sfânt şi de pe altă parte când botează “cu foc”?Oare in una si aceeaşi clipă botează si cu Duh Sfant şi cu foc sau in două momente deosebite si diferite?”Iar voi a zis el , veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt , nu mult după aceste zile”.Apostolii au fost botezaţi si cu “Duh Sfant” după suirea Lui la cer , dar că ar fi fost botezaţi si cu foc Scriptura nu pomeneşte .”

II

Dar după cum acelaşi Ioan aştepta la râul Iordan pe cei care veneau să se boteze , ameninţând pe unii cu aceste cuvinte : “Pui de năpârci” în timp ce prime ape cei care-şi mărturiseau greşelile si păcatele , tot aşa stătea si Domnul langa un râu de foc , aproape de flacăra vâlvâietoare.În acelaşi fel , pe oricine işi doreşte ca la ieşirea din această viaţa să meargă in Rai şi care are nevoie să se mai curaţească , Domnul îl botează în râul acesta şi îl face să ajungă în locul dorinţei sale , pe când pe cei care nu poartă pecetea botezurilor de mai înainte, El nu-I va boteza in baia focului.Căci trebuie să fii mai întâi botezat în apă şi Duh , pentru ca să fii vrednic să primeşti botezul focului intru Hristos Iisus , Căruia Îi este slava si stăpânirea in vecii vecilor , Amin.Sursă:Colecţia părinti şi scriitori bisericeşti (PSB) nr.7,
Opera “Origen , scrieri alese “volumul al doilea , paginile 115-116 ,(omilia
a XXIV-a)
Editura Institutului Biblic si de misiune al Bisericii Ortodoxe Române , an 1982
Tradus:Pr Prof T. Bodogae , Pr Prof Nicolae Neaga si Zorica LaţcuOrigen , mare erudit al timpului său şi unul dintre cei mai mari scriitori patristici ai primei perioade de scriere patristică, în multitudinea subiectelor dezbătute cu atâta măiestrie a comentat si versetele biblice care tratează problema botezului pe care Ioan îl acorda iudeilor ce veneau la el…
Inspirat din versetul al 11-lea al capitolului al III-lea din Evanghelia dupa Matei , “Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţa , dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine;Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea;Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc” , Origen încearca in primul fragment extras mai devreme să motiveze de ce evreii nu au crezut in Botezul Mântuitor al lui Hristos. Origen motiveaza prin faptul că botezul dat de Ioan era unul faţiş , adică se vedea “imbăierea” propriu-zisă şi deci botezul era fizic , tangibil. El spune că evreii nu puteau crede in Botezul dat de Mântuitorul pentru că acesta din urmă avea loc doar la nivel nevăzut , spiritual , fără a exista ceva vazut , faţiş ca ei să creada. Mântuitorul boteza in Duh Sfânt si foc , adică in chip minunat şi firea neştiutoare a oamenilor nu putea acoperi acest flux de informaţii cu totul şi cu totul noi si greu de dovedit.
Origen mai aduce în discuţie problema Botezului cu Duh Sfânt si cu foc , şi pune sub semnul întrebării problema Botezului cu foc.El este de acord cu ideea ca Ucenicii au primit Duhul Sfânt dupa cum li se promisese ( promisiune regăsită in versetele 16-20 din Cap 14 după Evanghelia lui Ioan) , lucru regăsit in versetul al patrulea din cap. I ale Faptelor Apostolilor “Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt […]”, însă îşi arată îndoiala apropos de Botezul cu foc , spunând ca acest botez nu a avut loc.El spune de asemenea faptul ca nu se putea face un botez şi cu Duh Sfânt şi cu foc în acelaşi timp , mai ales ca despre cel de-al doilea nu apare nimic in Sfânta Scriptura…
În al doilea fragment citat mai sus , Origen compară pe Sfântul Ioan Botezătorul cu Mântuitorul , scriind ca aşa cum Ioan stătea aşteptând la râu , aşa si Mântuitorul stătea in faţa unui râu de foc , iar oricine care dorea să ajunga in Rai trebuia să treacă prin acest râu curaţitor . Din fragmentul citat şi din explicaţia pe care Origen ne-o ofera putem concluziona uşor faptul ca Origen era adeptul apocatastazei , adică a purificării prin foc. Din acest punct de vedere Origen este eretic , întrucât aceasta gândire nu işi găseşte locul in dogmele alese ale Sfintelor Sinoade ecumenice care aveau să urmeze (325 – Niceea 381 – Constantinopol si celălalte ). Origen spune despre acest botez că va fi primit doar de aceia care poartă pecetea celui dintâi botez , cu Duh Sfânt , iar doar aceea vor fi vrednici să primească acest botez “suprem” prin foc . De asemenea el concepe ca oamenii pot ajunge in “locurile dorinţelor lor” , numai după primirea acestui botez purificator , acestui purgatoriu de suflete care sa poată curăti toate cele păcatuite cu “lucrul sau cu gandul , cu voie sau fara de voie (randuiala inmormantarii)”
Aşadar din cele desprinse din text şi din comentariul mai sus expus , putem conchide cu tărie afirmând ca Origen , cu adevărat o valoare incontestabilă a patristicii creştine si a cărui număr de opere este greu de egalat , are şi greşeli intrepătrunse in învăţătura sa , aşa cum am descoperit că este susţinător apocatastazei , dar care pe de-ntregul rămâne un erudit incontestabil si de neegalat , el chiar reprezentând un mare exemplu celor care l-au urmat printre care amintim o altă personalitate a patristicii , Sf Grigorie Taumaturgul.

Biografie : Concordanţa biblica tematică
Sfânta Scriptură

Powered by


5000+ referate online
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.