Paul Evdokimov - Varstele vietii spirituale

Trimis la data: 2015-07-21
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 8.44 / 10
Downloads: 1
Autor: Denisa_S
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad pentru ca, prin aceasta, cei din vechime au capatat o buna marturie. Prin credinta pricepem ca lumea a fost facuta prin Cuvantul lui Dumnezeu, asa ca tot ce se vede n-a fost facut din lucruri care se vad (...) Fara credinta este cu neputinta sa fim placuti lui! Caci cine se apropie de Dumnezeu, trebuie sa creada ca El este, si ca rasplateste pe cei ce-L cauta" (Evrei11:1-3,6).
Ateismul nu neaga decat o ideologie, un sistem, o speculatie, de care omul, cel mai adesea, a abuzat, nicidecum o realitate divina care nu se descopera decat prin credinta. Ateismul este construit pe negare.
Stiinta nu are nevoie de ipoteza Dumnezeu. Din punct de vedere moral, sau Dumnezeu nu este atotputernic, fiindca nu suprima raul, sau, daca nu vrea sa-l suprime, inseamna ca El nu este iubire. Potrivit ateismului, este de neconceput, ofensatoriu chiar, ca Dumnezeu sa intre in timp si sa-si incredinteze adevarul unei maini de ucenici obscuri si unor texte fragile scrise acum douazeci de veacuri. Cum ar putea un eveniment datat si fixat in timp si spatiu sa revendice o valoare eterna, autoritatea lui Dumnezeu, si rolul universal al mantuirii tuturor oamenilor?

Nu divinizarea lui Hristos de catre ucenici, cat umanizarea lui Dumnezeu se arata inacceptabila. Filozoful va respinge un Dumnezeu care vorbeste omeneste, cu chip omenesc.
Pe cand credinciosii avanseaza cu naivitate argumentele fricii de Judecata, sau ale nelinistii metafizice ale mortii, pe atei nu-i mai misca nici nivelul evolutiei actuale, nici invierea mortilor si nici intreaga problematica religioasa clasica. Viata unui om sfant constituie un fel de ghimpe insuportabil pentru un ateism care se vrea sistematic, moral si totalitar.

Ateismul se explica prin simplul fapt ca Dumnezeu nu se impune nimanui. Ateismul pretinde ca Dumnezeu este imposibil. Nu se poate nega un lucru decat afirmand un altul.
Dumnezeu nu este contestat in El insusi: "Sa lasam cerul preotilor si calugarilor" zice Heine; prezenta Lui in lume, radacina Lui in uman sunt negate cu patima, negatie ingaduita chiar de Dumnezeu care se vadeste dar nu se dovedeste material.
Ateismul devine esential in doctrina marxista. Conform lui Karl Marx omul este singura realitate a istoriei.

Omul epocii ateismului militant, chiar cel care-l exprima cel mai bine, este inca omul abstract, caci critica, chiar cea mai marxista, este o operatie pur intelectuala. Umanismul absolut este efectiv ateu, aceasta fiind o situatie de fapt. Religia, teismul si ateismul impartasesc aceeasi soarta, devin piese de muzeu. Negarea lui Dumnezeu a permis afirmarea omului.Ateismul este de trei feluri: ateism propriu-zis, ateism critic si ateism efectiv. Ateismul propriu-zis neaga existenta lui Dumnezeu. Ateismul efectiv este mai mult decat cel propriu-zis, el este chiar altceva fiindca este situat dincolo de ateism si de problematica lui. Ateismul critic este postulatul unui adevar care-l suprima pe el insusi in definitiv.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.