Pe langa plopii fara sot

Trimis la data: 2013-03-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.82 / 10
Downloads: 0
Autor: mihaistefanescu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 -15 iunie 1889) , supranumit si "luceafarul poeziei romanesti" , este in literatura romana creator al unei opere ce strabate timpul, traind intr-o perpetua actualitate. Semnificatia lui a dobandit in constiinta poporului nostru caracterul unui mit. Poetul "nepereche", cum avea sa-l numeasca G.Calinescu, reprezinta in literatura noastra un dublu reper de valoare luata in absolut, inscriindu-se in contextul literaturii universale, alaturi de Dante, Hugo, Goethe si de specific national, drept ipostaza unica a sufletului romanesc in concertul poetic al lumii.
Mihai Eminescu apare in literatura europeana ca ultimul mare poet romantic, pastrand in existenta si opera sa ,conturul caracteristic al dramei artistilor romantici. Nazuind necontenit spre un plan de viata superior etic si artistic, cautand cu patos adevarul si refuzand consecvent compromisul, Eminescu s-a aflat in permanent conflict cu lumea vremii sale , din pricina nonconformismului, a sinceritatii in faptele de viata si a inaltimii de gandire.

Poezia "Pe langa plopii fara sot ..." face parte din ultima parte a creatiei eminesciene, fiind publicata in 1883 in revista ,,Familia'' si este construita pe tema iubirii, proiectata pe un fundal al naturii. Ca specie este o romanta, pe tema iubirii si a naturii, o natura aflata in consonanta cu sentimentele de suferinta si dezamagire din sufletul poetului. Aceasta este mai saracacioasa si urbana, reprezentanta prin strazi pustii, ferestre inchise, plopi singuratici. Este un cadru natural sarac, iar scenariul erotic lipseste, dragostea fiind ratiunea vietii. Natura apare ca o proiectie a lumii interioare a eu-lui liric si ca o supra-realitate, un univers infinit in miscarea lui.

In poezie, iubirea este prezentata din punctul de vedere al barbatului.Poezia capata o tonalitate trista chiar de la inceput. Eu-l liric fiind neinteles si cuprins de o flacara a iubirii ,imbratiseaza un spatiu mai sumbru iar timpul se plaseaza pe doua planuri temporale (trecut si prezent) .In acest anturaj si cu trairi melancolice, eu-l liric este coplesit de o gama de sentimente intunecate care variaza in timp.

Candva el suferea si iubea cu o neliniste sufleteasca, dar acum incearca niste sentimente de nepasare durere, tristete si singuratate sufleteasca. Titlul semnifica tristetea, destramarea iubirii, pierderea sperantelor in dragoste . Plopul e considerat un copac asociat "durerii, sacrificiilor si lacrimilor", simbolizand "fortele regresive ale naturii, amintirea mai mult decat speranta, timpul trecut mai mult decat viitorul renasterilor".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.