Pe urmele lui George Bacovia

Trimis la data: 2015-10-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicolae_U
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Nu stiu daca/ Sunt intelese/ Aceste stante.../ Dar mie-mi fac placere. /Ele vorbesc/ De un suflet delicat/ In geana de barbar. /Si cand toate/ Vor amuti/ Poate/ Numai atunci/ Vor fi traite,/ Decat niciodata,/ Dar sunt intelese/ Aceste stante.../ Ele traiesc/ Unsuflet delicat,/ In geana de barbar."
Aceasta este confesiunea lirica pe care poetul o facea in poezia Stanta medie, o creatie inedita, publicata postum in 1961, in revista "Viata romaneasca". Simplicitatea si profunzimea versurilor raportate la valoarea deosebita a operei celui mai mare simbolist roman dovedesc faptul ca poetul a ramas pana astazi un subiect dificil si totusi fascinant.
Poeziile sale sunt posibile raspunsuri la intrebarile pe care poetul a inceput sa si le puna in anii de liceu, cand a inceput sa scrie primele poezii.Paginile de jurnal, cuprinse in volumul "Bacovia. Poezie sau destin", editat de Agatha Grigorescu Bacoviam sunt o dovada in acest sens. In ianuarie 1906, poetul scria: "Ce am devenit? Ce am fost ieri? Ce voi fi maine? Viata e un permanent avatar... ne cautam si nu ne regasim. Iata-ne si in dreptul hanului... cel din poezia Rar. Cand ploua e trist pe aici, tristetea urca de pretutindeni si nu poti sa nu te simti singur? [...]

Ma prindeau nostalgiile adolescentei si nu aveam ce sa contemplu decat acese singuratati ce ma oboseau uneori pana la nevroza. Nu puteam in versuri, sa revars in ele ceea ce nu mai incape in suflet. Nimeni na stia ce incercam; nici cum ma framantam sa ma ridic spre poezie?"
George Bacovia a avut o viata simpla, monotona, nespectaculara si a creat o opera egala cu sine insasi. Lgaturi adanci si determinante ce configureaza intre stilul vietii poetului si stilul poeziei sale.

Gheorhe Vasiliu viitorul poet Bacovia a vazut lumina zilei la Bacau, pe 4 septembrie 1881, el a fost cel de-al doilea patrulea copil al lui Dimitrie Vasiliu si al Zoitei Langa. Locul in care s-a nasccut si a copilarit, si-a pus amprenta asupra personalitatii si operei poetului. In 1927, Bacovia ii marturisea lui I. Valerian: " M-am nascut in orasul Bacau, unde, exceptand anii de studiu universitare, am trait mai tot timpul. De acest oras , de aceasta casa, imi sunt legate toate amintirile mele din copilarie, ca si din viata adulta!"

Intr-un interviu dat lui V netea in 1943 se fac unele preziacri gegate de geneza numelui sau literar. Numele, sau mai exact spus pseudonimul Bacovia vine de la numele roman al Bacaului: "Eu l-am luat, zicea poetul, dindictionarul lui Hasdeu, cum cred ca va fi facut si Arghezi in legatura cu raul Argesului." Fire retrasa, G. Vasiliu, sau Iorgu cum I se spunea in familie, a fost un copil bolnavicios si deosebit de sensibil. El a urmat cursurile gimnaziului "Principele Ferdinand" din orasul natal. Scoala cu programul riguros nu prea il atrage, in schimb se arata preocupat de muzica, desen, gimnastica si literatura.

Parcurge lecturi variate din scriitori clasici si contemporani, romani si straini. Este pasinat de Rimbaud, Baudeelaire, Rollinat si jean Moreas. Dintre poetii romani ii prefera pe Alecsandri, Eminescu, Cosbuc
Din anul 1898, dateaza primele poezii: Ploua, Rar, Sonet, Tablou de iarna, Palind, Nevroza, Si toate. Poeziile sunt inspirate de lungi, pale plimbari de la confluenta dintre Bistrita si Siret. Iata ce nota poetul in jurnalul sau: "Aici vin adeseori, primavara, dar mai ales toamna. Primavara pe sclipiri de iarba cruda, toamna pe fosnet de frunze uscate. Vara de asemenea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.