Pedepsele care se aplica persoanelor juridice

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandrud Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Daca persoanei fizice ii sunt aplicabile pedepsele principale, complementare si accesorii, in cazul persoanelor juridice exista decat doua categorii de pedepse, pedepse principale si pedepse complementare.
Referate similare: Serviciul juridic

Se poate constata ca legiutorul a folosit formularea pedepse principale cu toate ca nu exista decat o singura pedeapsa principala, ceea ce ar putea denota faptul ca legiutorul a lasat posibilitatea ca in timp sa vina si sa completeze si cu alte reglementari. O posibila reglementare sustin unii autori ar fi binevenita in reglementarea distincta a pedepsei principale pentru crime si pentru delicte.
Pedepsele complementare aplicabile persoanelor juridice au un caracter facultativ, ceea ce inseamna ca ramane la aprecierea instantei daca vor fi aplicate si pedepse complementare alaturi de cea principala.

Amenda, pedeapsa principala
Amenda este pedeapsa principala pe care persoana juridica are obligatia sa o plateasca ca urmare a savarsirii de infractiuni.
Spre deosebire de persoana fizica unde amenda se calcula sub forma zilelor-amenda, in cazul persoanelor juridice amenda se gaseste sub forma unei sume globale.Sanctiunile pentru persoanele fizice sunt prevazute in partea speciala a Codului Penal in cadrul normelor de incriminare, insa in cazul persoanelor juridice ele nu se mai regasesc in aceasta forma.

Acestea se regasesc sub forma unor mentiuni la sfarsitul unor capitole sau titluri in care se stipuleaza ca persoana juridica se sanctioneaza pentru respectivele infractiuni, ori numai unele dintre ele aratandu-se care dintre articole.Art. 80 alin 2 si 3 din Codul Penal arata totusi ca limitele speciale ale amenzii se stabilesc in functie de felul pedepsei privative de libertate care s-ar fi aplicat persoanei fizice pentru o infractiune sau alta, astfel ca pot exista doua posibilitati:

1. Daca legea prevede pedeapsa detentiunii pentru infractiunea savarsita de persoana fizica, atunci amenda va fi intre 2.500 lei si 750.000 lei. Se poate constata ca legiutorul nu face nici o diferenta intre formele detentiei si cuantumul amenzii, deci nu are importanta daca se prevede detentiunea sau detentiunea severa.

2. Daca legea prevede pedeapsa inchisorii stricte ori a inchisorii pentru infractiunea savarsita de persoana fizica, atunci pedeapsa amenzii se va incadra intre 1.000 lei si 500.000 lei. Si in acest caz, unii autori considera ca ar fi fost oportun ca legea sa faca distinctie intre limitele amenzii aplicate pentru inchisoare si distinct pentru inchisoare stricta. Pe de alta parte s-a mai spus si ca dat fiind faptul ca maximul special este mare, se va putea face o personalizare judicioasa a pedepsei de catre instanta care sa reflecte diferenta dintre cele doua pedepse.

Dizolvarea persoanei juridice
Reglementata in art. 81 C.pen., dizolvarea reprezinta cea mai grea pedeapsa complementara, iar sub aspectul consecintelor chiar mai grava decat cea a pedepsei principale.Dizolvarea persoanei juridice se pronunta in doua cazuri expres prevazute de lege, cand persoana juridica a fost constituita in scopul savarsirii de infractiuni sau cand obiectul sau de activitate a fost astfel schimbat in scopul savarsirii de infractiuni.

Ca efect al dizolvarii se deschide procedura lichidarii iar prin hotararea instantei prin care se pronunta dizolvarea se alege si lichidatorul. Tot instanta are obligatia de a transmite hotararea de dizolvare organului care a autorizat infiintarea persoanei juridice si organului unde aceasta este inregistrata, in vederea luarii masurilor prevazute de lege.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.