Pedepsele corporale

Trimis la data: 2005-03-26
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.35 / 10
Downloads: 21
Autor: Florin Tudor
Dimensiune: 6kb
Voturi: 255
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pedepsele corporale încă sunt folosite în foarte multe dintre ţările lumii, atat de către parinţi, acasă, cât şi de profesori, la şcoala. În acest eseu vor fi detaliate datele despre aceste pedepse şi influenţa lor asupra creşterii şi dezvoltării copiilor.
PEDEPSELE CORPORALE
Pedepsele corporale încă sunt folosite în foarte multe dintre ţările lumii, atat de către parinţi, acasă, cât şi de profesori, la şcoala. În acest eseu vor fi detaliate datele despre aceste pedepse şi influenţa lor asupra creşterii şi dezvoltării copiilor.

Tipuri de pedepse corporale:
1. Bătaia la fund. Aceasta este cea mai cunoscută dintre pedepsele corporale. Este utilizată atât de către părinţi cât şi de profesori. În majoritatea statelor lumii, acest tip de pedeapsă este reglementată prin lege, iar dacă nu este interzisă, este limitată ca intensitate. De exemplu, în Irlanda de Nord, profesorii şi directorii şcolilor pot pedepsi elevii prin bataie la fund, dar aceasta trebuie aplicată cu „forţă rezonabilă”. Într-o altă ţară în care acest tip de pedeapsă este legală in şcoli, Scoţia, pedeapsa nu trebuie să cauzeze vânătăi „de durată” pe corpul elevilor. În Anglia, fiecare unitate de învăţământ are dreptul să stabilească prin regulament dacă această pedeapsa este permisă sau nu, de cele mai multe ori aceasta fiind permisa cu condiţia ca elevul pedepsit sa poarte lenjerie intimă pe parcursul primirii pedepsei. Aceste reguli au fost stabilite ca urmare a nenumăratelor procese între părinţi şi profesori. În familie, majoritatea legilor nu sunt restrictive, singura reglementare fiind ca bătaia la fund a copiilor să nu devină un abuz. Obiecte folosite la aplicarea pedepsei:

- palma: acesta este deseori cea mai folosită metodă de pedepsire a copiilor, nefiind nici periculoasă şi nici extrem de dureroasă. De asemenea, urmele lăsate pe fundul copiilor sunt doar înroşirea acestuia, care dispare în cateva ore, până la o zi, în funcţie de intensitatea cu care a fost aplicată pedeapsa. Statisticile internaţionale arată că 91 la sută dintre copii din întreaga lume cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani au fost pedepsiti cu o bataie cu palma la fund, iar 54% sunt pedepsiţi în mod regulat în acest fel. Bătaia cu palma este puţin folosită în scoli.

- băţul: cu singuranţă cel mai temut instrument de bătaie la fund. Beţele sunt folosite ca pedepse la faptele cu o gravitate mai mare. Sunt extrem de dureroase chiar şi aplicate pe îmbracaminte, iar aplicate direct pe piele sunt cu singurantă înspăimântatoare pentru copii pedepsiţi. Lasă pe fund nişte urme ca nişte dungi roşii, care ulterior se transformă în vânătăi de lungă durată. Este deseori aplicat şi pe pulpile copiilor, unde durerea este de o intensitate şi mai mare. Trebuie aplicat cu mare prundenţă. Datorită puterii lor, în unele state sunt folosite ca pedepse judecătoreşti. Cel mai cunoscut exemplu este Singapore, unde cei surprinşi facând graffitti pe ziduri sunt pedepsiţi la bataia la fund cu băţul, cu o forţă care provoacă durere cumplită.

- padela: padela este ca o mică vaslă din lemn, care poate avea sau nu găuri in structură. Este cel mai cunoscut insrument de pedepsire a elevilor din SUA. Aplicate pe fundul gol, provoacă dureri intense, dar nu produc vânătăi de durată foarte mare. Un cunoscut caz din SUA este al unui băiat de 11 ani din statul Texas, care a fost bătut la fundul gol de profesor cu o padelă în faţa întregii clase. Părinţii băiatului l-au acuzat pe profesor de violenţă şi umilire a copilului în faţa celorlalţi elevi, dar profesorul a invocat regulamentul şcolar din statul Texas.

- cureaua: instrument de bătaie la fund folosit foarte des şi în România, mai ales în şcolile din mediul rural. Provoaca dureri mari şi vânătăi de durată medie. Un sondaj făcut in 1999 de un ONG (organizaţie non-guvernamentală) care apără drepturile copiilor arată că 71% din copii care învată la sate au fost bătuţi la fund cel puţin de trei ori în ultimul an, iar din aceştia peste 60% au fost bătuţi cu o curea.

2. Bătaia la palmă. Deseori folosită în scolile din întreaga lume de profesorii care nu vor să umilească elevii cu o bătaie la fund. Sunt folosite rigle din lemn, beţe, sau curele. Rareori folosite în familii.

Efectele pedepselor corporale asupra creşterii şi dezvoltării copiilor:
Mulţi psihologi susţin că aceasta formă de pedeapsă nu ar trebui folosită, pentru că mulţi dintre copii bătuţi la fund sau la palmă ajung să fie adulţi violenţi, şi care la rândul lor îşi vor pedepsii copii învineţindu-le bucile sau palmele. Cu toate aceste, o majoritate covârşitoare a părinţiilor şi profesorilor din întreaga lume folosesc această pedeapsă pentru a-şi cuminţii copii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.