Peisajul

Trimis la data: 2012-05-11
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 12
Nota: 7.91 / 10
Downloads: 1
Autor: Dannaella
Dimensiune: 1023kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Peisajul, ca gen autonom ,apare in secolul al XVI-lea.De la sfarsitul Evului Mediu artistii folosesc ca mod de reprezentare a naturii semne arhetipale, de exemplu linii ondulate pentru apa sau feston pentru nori. Examinarea, in operele executate in secolele al XIII-lea si al XIV-lea, a felului in care pictorii s-au preocupat de natura este foarte elocventa: stancile, mostenire din icoanele bizantine, se indulcesc pentru a se transforma in coline, vai si campii; fondul decorativ din Evul Mediu timpuriu cedeaza locul cerurilor reale.
Totusi, observarea naturii serveste la decorarea operelor in loc sa constituie motivul lor. Adevaratul peisaj se naste la Venetia. Pictura lui Vittore Carpacio, Giovanni Bellini si Giorgione ofera vederi admirabile ale lagunei si ale pamantului care o inchid. Aceste vederi formeaza cadrul de desfasurare a unor subiecte care nu sunt peisaje, completand reprezentarea unei vanatori de rate (Carpacio), o Rastignire sau alt episod sfant (Bellini).

Ca gen autonom, peisajul si-a luat avant in nordul Eurpoei, in regiunile germanice si in special in zona danubiana (Cranach cel Tanar, Albrecht Altdorfer).Incepand cu secolul al XVI-lea, se constata diferente intre peisajele reprezentate in anumite regiuni. Pictorii Europei centrale redau peisaje vaste, munti inalti, pante abrupte. La fel si flamanzii. Italienii prefera o natura apatica, colonizata de om.

Inca de la sfarsitul secolului al XVI-lea cand a inceput sa fie frecventat de artisti ca un gen de sine statator, peisajul a evoluat rapid in preferintele acestora, devenind, in scurt timp, expresia lor favorita mai ales daca luam in calcul si subspeciile sale: peisajul citadin si natura moarta.Aceasta optiune a fost posibila datorita deschiderii pe care un asemenea tip de imagine o ofera artistului dar si receptorului nu doar la nivel epic sau pictural cat mai ales la cel emotional.

Este motivul pentru care, timp de aproape o jumatate de mileniu, a constituit - si subiectul este inca departe de a fi epuizat - una dintre cele mai fascinante si complexe aventuri ale fenomenului artistic universal.Bineinteles si arta romaneasca, atat cat este, a fost serios marcata de subiect nu doar prin influenta, as acum prea des s-a afirmat ci si datorita substantei noastre genetice.

In secolul al XVII-lea, practica peisajului ramane diferentiata dupa regiuni. In Olanda, acest gen devine tot mai raspandit, majoritatea picturilor infatisand natura locala, marea ocupand un loc important.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.