Penelope Lively - The Photograph

Trimis la data: 2009-03-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Rodica munteanu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Desi cu o intriga la prima vedere de roman detectiv, cartea este una de acuta introspectie si de meditatie despre fluiditatea relatiilor umane supuse temporalului. Glyn Peters, profesor universitar trecut de prima tinerete, obsesiv dedicat muncii sale (o arheologie tipic britanica a urmelor istorice recuperabile in peisajul locuit), descopera din intamplare, pregatind un curs, o altfel de urma care declanseaza cursa unei altfel de obsesii, a arheologiei propriei vieti: o fotografie de grup in care disparuta sa sotie, uimitor de frumoasa Kath, are un gest de afectiune (ascunsa de restul grupului dar dezvaluita de ochiul camerei) fata de Nick, sotul sorei ei, Elaine.
Natura sa de obsedat al unui anumit tip de adevar, cel pe care ne putem baza intr-o ordonare istorica si sistematica, il pune sub imperativul absolut al reordonarii vietii sale prezente si trecute in lumina noii descoperiri, al aflarii, deci, a tuturor conexiunilor acestui fapt cu o miza periculoasa. Caci daca adevarul despre Kath nu este cel din imaginea care subzista pe retinele si in mintile celor in viata carora a jucat un rol, interpretarile pe care isi bazeaza ei vietile ordonate de astazi s-ar putea se pulverizeze si sa antreneze toata aceasta ordine in neant.

Chiar daca toate pistele pe care se lanseaza Glyn, cu fervoare de detectiv, pentru a descoperi infidelitati nu duc nicaieri peste o tranzienta poveste fara urmari dintre Kath si Nick, insasi ideea ca frumoasa sotie - pe care si-o anexase cu satisfactia orgoliului masculin pentru ca s-o subordoneze imediat si cu desavarsire vietii sale "importante" de universitar - isi traise tot timpul viata ei de la care se autoexclusese il arunca intr-un ciclu destructiv. Elaine, sora matura si responsabila a lui Kath, peisagista de success, afla cu acest prilej despre transgresiunea trecuta a sotului sau, ratat profesional si intretinut de ea, si se hotaraste sa nu-l ierte.

Astfel, acest cuplu, viu, urmeaza si el acelasi proces de disolutie (foarte marcata la Nick, disimulata la Elaine in spatele unei masti a eficientei). In cursa reinterpretarilor trecutului se lanseaza si Oliver, fostul asociat al lui Nick si confident responsabil al familiei (dar si cel care facuse, cu ani in urma, fotografia), si Polly, fata la fel de responsabila a Elainei, prietena cu Kath din copilarie, care stiuse ca marea neimplinire a ei fusese tocmai absenta unui copil.Toti invata sa o vada pe Kath cu alti ochi, sa citeasca altceva in aceleasi amintiri, sa-si dea seama cat de multe lucruri nebagate in seama se ascunsesera sub suprafata ei zambitoare.

Desi toti au mereu in minte "disparitia" ei, de-abia spre sfarsitul acestui vast proces de reinterpretare colectiva aflam cum Kath s-a sinucis, si aflam despre marea sa nefericire, care subzistase si pana atunci in memoria lor sub forma unui cuvant sau gest sacaitor, dar caruia toti evitasera sa-i dea o explicatie finala. Intreaga situatie este narata intr-o perspectiva subtil arhetipala, potentialului ei evident destructiv gasindu-i-se o rezolvare creatoare. Convorbirile a trei din cei cinci actori (Glyn, Elaine si Oliver) cu fosta prietena intima a lui Kath, Mary Packard, imbinare a intelepciunii detasate cu o cunoastere psihologica bazata pe empatie, le sugereaza tuturor o iesire din starea de impas psihologic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.