Penicilina

Trimis la data: 2014-03-12
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 1
Autor: Kilos cata
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Penicilina este un antibiotic derivat din fungii penicillium. Cu toate ca descoperirea ei ii este atribuita lui Alexander Fleming (1928),[1]in anul 1870medicul englez John Scott Burdon-Sanderson descoperise deja o legatura intre mucegai si cultivarea bacteriilor. Primul care a semnalat, in 1885, actiunea inhibanta a substantelor elaborate de microorganisme a fost savantul roman Victor Babes.
Cu toate ca descoperirea ei ii este atribuita lui Alexander Fleming (1928),[1]in anul 1870medicul englez John Scott Burdon-Sanderson descoperise deja o legatura intre mucegai si cultivarea bacteriilor. Primul care a semnalat, in 1885, actiunea inhibanta a substantelor elaborate de microorganisme a fost savantul roman Victor Babes; tot el a sugerat ca aceste substante ar putea fi utilizate in scop terapeutic pentru distrugerea agentilor patogeni.

Aceste fapte constituie o anticipatie geniala[judecata de valoare] a savantului roman care, cu 50 de ani inaintea descoperiri epocale a lui Fleming (obtinerea penicilinei), a intuit efectele practice ce le-ar putea avea pentru terapeutica antagonismul microbian.[necesita citare]
Penicilina actioneaza in special asupra bacteriilor gram pozitive, are formula chimica C9H11N2O4S. In prezent multe tulpini de bacterii au devenit prin folosirea irationala a antibioticului penicilino-rezistente.
In 1928 Alexander Fleming a aratat cum poate fi obtinuta peniclina din fungusul Penicillinum. Dar pentru obtinerea unui medicament eficace, a fost necesara activitatea australianului Howard Florey, a germanului Ernst Boris Chain si a britanicului Norman Heatley.

Si medicul englez John Burdon-Sanderson a incercat aceeasi metoda inaintea lui Fleming, dar produsul obtinut era prea toxic.
Structura chimica[modificare]
penicilinele au la baza un sistem heterociclic numit penam format prin condensarea unui ciclu azetidin-2-onic (I) cu un ciclu tiazolidinic (II) (vezi imaginea alaturata). Atomii de carbon 2, 5, 6 sunt asimetrici, avand configuratiile absolute [2S, 5R, 6R]. Prezenta celor trei atomi de carbon asimetrici face ca penicilinele sa fie substante optic active. Pe langa radicalii din imagine, penicilina G, V si ampicilina, mai exista si alte tipuri de peniciline: penicilina F (pentenil penicilina): R= CH3-CH2-CH=CH-CH2
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.