Perceptie curenta

Trimis la data: 2010-08-28
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.34 / 10
Downloads: 20
Autor: Oprescu Mioara
Dimensiune: 12kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sociologic, un intelectual apare ca o persoana cu un inalt nivel cultural si/sau stiintific, a carei indeletnicire comporta in mod esential o activitate spirituala (spre deosebire de indeletnicirile manuale) in domeniul literaturii, artei sau stiintei. Dispunand de capacitate de analiza, sinteza si abstractizare, el cerceteaza ideile, fenomenele socio-politice si evenimentele, ajungand la concluzii care pot influenta structura si evolutia acestora.
Istoric si academic, definitia uzitata a intelectualului este insa una socio-politica si culturala: omul de litere, artistul sau omul de s 626v2111g tiinta care, sprijinindu-se pe cunoasterea sa, resimte datoria morala de a se angaja si in viata publica, in administrarea Cetatii, prin opinii ferme, militantism, elaborarea de teorii cu aplicare la praxis, ori printr-o participare directa in pozitii de guvernamant sau administratie (vezi notiunea de "angajare").

Potrivit faimoasei definitii a lui Jean-Paul Sartre, intelectual nu este acela care scrie carti sau isi trece timpul cu preocupari intelectuale, ci acela care, parasind universul livresc, intra direct in viata publica si "se amesteca in treburile care nu-l privesc" (J.-P. Sartre, Plaidoyer pour les intellectuels, ed Gallimard, 1972, p. 12). Notiunea de intelectual si aceea de angajare au o fiinta istorica recenta, ele debutand abia in 1898, odata cu articolul "J'accuse!", cunoscutul protest public al lui Emile Zola in "Afacerea Dreyfus".

Definitia intelectualului este una socio-politica, "intelectual" si "angajat" fiind notiuni sinonime si corelative. (Ea nu are nici o legatura cu reprezentarea termenului in vulgata.In ciuda reperelor si posibilitatilor de judecata, intelectualii au putut avea in istorie atitudini surprinzatoare, care au mers de la critica radicala sau acomodarea neutra, pana la pactizarea totala cu regimuri totalitare. Aparent amorale sau cinice, aceste pozitii se pot explica in raport cu cele doua atitudini principiale ale intelectualului fata de un sistem istoric constituit.

Intelectualul organic sau "specific" (cf. Foucault) postuleaza necesitatea ca aceste criterii ale universalului sa fie subsumate unui numar de necesitati si optiuni normative, impuse de imperativele epocii. Acestea il pot determina sa sustina formal o cauza sau un sistem de credinte, sau chiar sa profeseze inregimentarea in sistemul constituit, indiferent de caracterul democratic sau autoritar al acestuia. Desi valorile universale sunt importante, intelectualul organic afirma ca decisiva este concretizarea acestor abstractiuni, aplicarea lor imediata pentru binele individului istoric.

Esentiale nu devin asadar "binele", "adevarul", "progresul" in general, ci ceea ce pot insemna acestea pentru noi, masura in care ele pot fi instituite sau augmentate; nu o descoperire stiintifica, ci valoarea ei de utilitate; nu elaborarea si valorizarea sensurilor, ci valoarea si functia lor pentru individ. Astfel, un adevar devine important numai in masura in care el este adevar-pentru-noi, prin caracterul sau procesual in raport cu binele public.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.