Performanta functionarilor publici in administratia publica din Romania

Trimis la data: 2012-06-20
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 7.70 / 10
Downloads: 6
Autor: Anca daniela
Dimensiune: 31kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Serviciul public se afla la baza functionarii oricarui sistem administrativ, precum si la baza obiectivelor constante ale guvernarii la nivel central si local. Acesta trebuie sa se bazeze pe o serie de coordonate bine stabilite, reglementate printra un cadru normativ adecvat . Modificarile legislative, facilitatile de pregatire, precum si reorganizarea institutionala constanta a serviciului public, denota prezenta unui interes activ al administratiei pentru aceasta problema.
Cu toate acestea, reforma reala a corpului functionarilor publici inca necesita imbunatatiri esentiale. Majoritatea tarilor Europei Centrale si de Est sau confruntat cu procesul de reforma a functiei publice in vederea remedierii unei administratii publice problematice din mai multe puncte de vedere: functionari supusi presiunilor politice,
proces birocratic putin responsabil, administratie publica nereceptiva la procesul de participare publica.

Astfel, majoritatea reformelor serviciului public au avut ca fundament
urmatoarele obiective: formarea deprinderilor functionarilor publici pentru a raspunde provocarilor serviciului in mod eficient, imbunatatirea calitatii corpului de functionari, reforma institutionala care sa atribuie responsabilitatea desfasurarii demersurilor de reforma.
Responsabilitatea, eficienta, transparenta si dedicatia functionarului public fata de datoria pe care trebuie sa o indeplineasca sunt prioritati incontestabile ale unui serviciu public de calitate.

Trebuie sa subliniem faptul ca serviciul public si corpul functionarilor publici se afla in directa legatura cu ceea ce reprezinta conceptul de guvernare si importanta sa. Procesul de guvernare poate fi identificat prin exercitarea autoritatii administrative, economice si politice pentru a administra problemele unui stat la toate nivelurile. Include mecanismele si institutiile prin care cetatenii isi articuleaza interesele, isi exercita drepturile, isi indeplinesc obligatiile si isi mediaza conflictele.

Insemnatatea guvernarii si a responsabilitatii acesteia se afla la baza unui sistem administrativ care doreste sa urmeze obiective orientate spre buna performanta a institutiilor sale.
Din acest motiv, trebuie subliniata importanta sa ca reprezentand capacitatea statului de aa��si servi cetatenii si de a administra resurse si procese pentru si in beneficiul acestora. Modalitatea de a purta toate aceste responsabilitati in favoarea unei guvernari eficiente reprezinta una dintre provocarile care se regasesc in fata
oricarui sistem administrativ.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.