Perioada pubertatii si adolescenta

Trimis la data: 2007-05-09
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.06 / 10
Downloads: 20
Autor: Chirodea toma
Dimensiune: 9kb
Voturi: 135
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pubertatea ca şi adolescenţa se caracterizează prin trecerea spre maturitate si integrare în societatea adultă. Aceste perioade sunt unele în care tutela familială şi şcolară se modifică treptat, modificarea fiind integrată din punct de vedere social în prevederi legale ale unor responsabilităţi ale tinerilor începând cu 14 ani până la obţinerea majoratului civil la 18 ani.
În dezvoltarea psihică a copilului de după 10 ani se pot diferenţia 3 stadii marcante şi anume:

Stadiul pubertăţii (10 – 14 ani) dominat de o intensă creştere;
Stadiul adolescenţei (14 – 18/20 ani) dominat de adaptarea la starea adultă, de procesul de câştigare a identităţii;
Stadiul adolescenţei prelungite (18/20 – 24/25 ani) dominat de integrarea psihologică primară la cerinţele unei profesii, la condiţia de independenţă şi de opţiune maritală.

Fiecare din aceste stadii cuprinde substadii cu probleme şi caracteristici proprii.

1)Pubertatea, dominată de procesul de creştere şi maturizare sexuală intensă, cuprinde substadii care deşii diferite de la caz la caz, au aceeaşi linie de succesiune:

a)Etapa prepuberală (10-12 ani) ce se exprimă printr-o accelerare şi intensificare din ce în ce mai mare a creşterii. Tinerele fete trec printr-o creştere accentuată şi câştigă 22 cm în înălţime, în timp ce la băieţi creşterea poate începe ceva mai târziu,între 12-16 ani, şi este mai evidentă. Creşterea este uneori impetuoasă şi se însoţeşte de momente de oboseală, dureri de cap şi iritabilitate.

În această perioadă are loc intrarea într-un nou ciclu de şcolarizare cu noi cerinţe şi solicitări la care se adaugă un grad de intelectualizare afectivă în şcoală, care întăreşte sentimentul de apartenenţă la generaţie. Totodată începe implicarea în activităţi specific tinereşti – antrenarea în formaţii artistice, în cercuri tehnice, în concursuri şi competiţii din cadrul şcolii şi nu numai.

Şi în familie încep să se manifeste modificări de cerinţe faţă de puber. Uneori tânărul este considerat copil, alteorii i se atribuie ieşirea din copilărie, ceea ce creează reacţii diferenţiate, după împrejurări.În general, puberul se simte din ce în ce mai confortabil în grupul care-l securizează şi acceptă stilul său gălăgios, exuberant şi uneori agresiv.

Apar condiţiile de “independenţă” şi “libertate spirituală”, copilul fiind tot mai absorbit de petrecerea timpului cu prietenii şi colegii săi, manifestând mici refuzuri de a participa cu familia la mici ieşiri alea acesteia. Influenţele şi sistemul de cerinţe al vreunuia din membrii familiei se devalorizează, relativ, pentru copil în această perioadă.

b)Pubertatea propriu-zisă (12-14 ani). Este mai evidentă creşterea în înălţime. Din punct de vedere psihologic, creşterea şi maturizarea sunt legate de numeroase stări de disconfort datorate schimbării corpului şi dezvoltării acestuia.

c)Momentul postpuberal. La putin timp după atingerea punctului culminant al pubertăţii, băieţii manifestă o schimbare în conduite, adeseori intră în faze de exagerare, impertinenţă cu substract sexual, cu o agresivitate marcantă în conduite şi vocabular. Tinerele fete trec prin 2 faze: femeie-copil (plină de conduite timide şi exuberante, dar şi de afecţiune, idealizare de personaje inaccesibile) si femeie-adolescent (tânăra devine uşor provocatoare, stăpână pe sine şi increzătoare)

2)Adolescenţa (14-20 ani) este perioada în care are loc ieşirea din societatea de tip tutelar, familial şi şcolar şi intrarea în viaţa cultural-socială mai largă a şcolii şi chiar a oraşului. Această intrare este complexă şi dependentă de gradul de integrare a şcolii în viaţa socială.

a)Preadolescenţa. În această etapă se conturează şi se adânceşte mai mult individualizarea - conturându-se caracteristicile caracteristicile conştiinţei şi a conştiinţei de sine. Este o fază de intensă dezvoltare psihică, încărcată de conflicte interioare.

Tânărul manifestă încă o oarecare agitaţie şi impulsivitate, momente de nelinişte şi dificultate, de concentrare şo oboseală la efort. Părerile personale încep să fie argumentate, încep să crească interesul pentru problemele abstracte şi de sinteză, dar şi pentru participarea la roluri mai deosebite. Se rafinează interesul pentru lectură, filme, tv, apare dorinţa de afirmare, experienţa afectivă se nuanţează şi se impregnează de valori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.