Perpetuarea speciei - sisteme si modalitati de inmultire ale parazitilor

Trimis la data: 2009-04-10 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Madalina Ocatv Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Perpetuarea speciei insemneaza continuarea existentei unei specii prin reproducere. In lumea animala, exista doua tipuri fundamentale de reproducere: I Reproducere asexuata - ea nu necesita celule repoducatoare specializate (gameti); se observa la unele Protozoare si Metazoare inferioare. II. Reproducere sexuata - necesita celule reproducatoare specializate unele a si altele a, prin unirea carora se formeaza zigotul sau celula ou, originea noului individ. Acest tip se observa la unele Protozoare si la toate Metazoarele. Este exclusiva la vertebrate.

Diviziunea binara reprezinta diviziunea celulei in doua parti, cu mitoza (ex. Paramecium). 2. Diviziunea multipla (sau schizogonie): diviziunea celulei in mai mult de doua parti, cu mitoza. (ex. Plasmodium prima parte a ciclului evolutiv). 3. Diviziunea prin inmugurire: formarea unui mugure sau a mai multor muguri din celula mama. La Metazoarele inferioare 1. Inmugurirea reprezinta formarea unui individ nou prin inmugurirea unei parti continand tesuturile organismului parental. Exemplu: Cnidari (hidre, meduze); Anelide etc.

2. Sciziparitatea este formarea de doi sau mai multi indivizi noi, rezultati din fragmentarea oganismului initial. Fiecare din indivizii nascuti pin sciziparitate isi pot regenera partile lipsa, pentru reconstituirea unui oganism complet. Heterogamia este absenta la sporozoare. 3. Conjugarea - are loc intre doi indivizi diferiti, prin alipirea lor producandu-se schimburi de material nuclear si citoplasmatic (fecundare reciproca). Acest mod de reproducere sexuata este raspandit la protozoarele ciliate.

Doi indivizi se unesc prin regiunea "gurii" stabilind intre ei o legatura directa. Macronucleul degenereaza in timp ce micronucleul fiecaruia se divide de doua ori, cu reducerea la jumatate a numarului de cromozomi (meioza). Din cei 4 nuclei haploizi astfel formati in fiecare individ, trei degenereaza. Al 4-lea se divizeaza la randul sau in doi nuclei, dintre care unul este imobil sau a, iar altul mobil sau , care migreaza in individul vecin. Se produce astfel fecundarea nucleului de catre nucleul al partenerului, dupa care cei doi indivizi, diploizi din nou, se separa. In final, urmare a unor serii de diviziuni nucleare, dintr-un individ se obtin 4 indivizi noi.

La Metazoare Individul nou format prin reproducere sexuata provine dintr-o celula initiala unica numita zigot. La randul sau, zigotul povine, din unirea a doua celule reproducatoare numite gameti. La toate metazoarele, gametii masculi sunt numiti spematozoizi () sau gameti femeli numiti ovule). Gametii , spermatozoizii- sunt produsi de gonadele sau de glandele genitale masculine - testicule. Sunt celule foarte mici si mobile, avand cap, gat si coada (flagel) care da mobilitatea. La nematode, crustacee, insecte, spermatozoizii executa miscari amiboide fiind lipsiti de flagel (coada).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.